A Németh László Városi Könyvtárban mutatták be az írók és olvasók jelenlétében a legújabb lapszámot. A Vásárhelyi Látóhatárban úgy jelennek meg az egyes témák, hogy az a mindennapi ember számára is közérthető legyen, és érdekes dolgokkal foglalkozzon. „Mindig is szerettem az embereknek örömet szerezni. Akár azzal, hogy nem kell elolvasniuk több száz oldalnyi anyagot ahhoz, hogy betekintést nyerjenek egy híres ember életútjába, vagy, hogy egy nagyszerű cselekedetet megismerjenek. Ehhez minden adott a Látóhatárban, nem csak azok számára, akik jelenleg Vásárhelyen laknak, hanem azoknak is, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz” – mondta el a lap főszerkesztője, Benák Katalin.

A Vásárhelyi Látóhatár minden egyes számában próbálja azt az íratlan szabályt követni, hogy legyenek benne olyan szerzők, akik már nagyon régóta foglalkoznak kutató, alkotómunkával, valamint fiatalok is szerepeljenek benne, akiknek ők jelképesen átadják a stafétabotot. Ezt a két lapszámot is így sikerült összeállítani, amik között tökéletes szimbiózis van, hiszen előfordul olyan, hogy a nyomtatottban egy kisebb terjedelmű tanulmány szerepel, míg elektronikusan, ahol nincs terjedelmi korlát, már teljes egészében elolvasható az adott írás.

Földesi Ferenc tanárról is megemlékeztek a lap hasábjain és a bemutató esten is. Ő a kezdetek óta bábáskodott a háttérben, segített a szerkesztőknek munkájuk során. Az esten egy vers is elhangzott az ő emlékére, Rácz Attila előadásában.

A 17 szerző munkájának köszönhetően egy színes és gazdag 25. lapszám jelenhetett most meg, melyben a próza mellett a költészet is megjelenik.

Csíkos Diána, az Őszikék pályázat egyik díjazottjának versei is szerepelnek ebben a számban.

Lebegve

éjjel az álmok összefonódnak
színüket adván égtakarónak
mennyei fátylat szemre letesznek
hajnalig érő tájra vezetnek
fák tetejéről lesnek az álmok
nyílnak a csillag-fényü virágok
sárga aranytól kéklik az este
vérzik a reggel harmatos teste
s a hajnal a fák tetejére csurran
szőke halál a nyomába surran
ébred a város, ébredek én is
vérteli szívvel, sírva, de mégis…

A főszerkesztő elmondta: azért is jó, mikor egy fiatalt sikerül bemutatni, mert egyrészt látható a folytatás, másrészt öröm látni azt, hogy ők hogyan látják a világot. Ezt a gondolatot vélhetjük felfedezni a Radics Márk képzőművésszel készült interjúból is.

Az elektronikus lapszámok megtekinthetőek a www.vasarhelyilatohatar.hu oldalon.

 

RV