Az Évszakforgó rendezvény ezúttal az ősztől való búcsúzással, egyúttal a tél köszöntésével telt. A karácsony közeledtével advent köré szerveződtek a programok. „Nemzeti hagyományokkal szeretnénk megismertetni a gyerekeket, ehhez illeszkedik az évszakok váltakozása is. Hiszen minden új évszak beköszöntével, új programokat, szokásokat tudunk nekik bemutatni, ezáltal élményekkel gazdagodnak” – mondta el Barnáné Gyollai Krisztina, a művészeti munkacsoport vezetője.

Ősszel a szürethez és az aratáshoz kapcsolódtak a programok. Lámpások készültek, kukoricát morzsoltak és pattogatott kukoricából készítettek fűzért a tanulók. Az advent időszakában,  ezúttal adventi kalendáriumot alkothattak az iskolások, melynek teteje egy hóemberfej volt. Ezekhez az alkatrészeket külön asztaloknál készítették el.

Az egyik teremben karácsonyfadíszt kreáltak a lurkók, méghozzá tobozból. Berecz Júliát és Kapás Kamillát alkotás közben kérdeztük arról, milyen lesz az ő díszük. Mindketten elmondták, hogy narancssárgára festik az alapot, és szintén ilyen színű gyöngyökkel fogják teljessé tenni művüket. Mivel még a sajátjukkal nem készültek el, a prototípust mutatták meg:

Ezúttal egy népzenész is ellátogatott az intézménybe, hogy megismertesse a diákokat a tekerőlant hangszerrel. Takács Judit örömét leli abban, amit csinál és ezt a gyerekek is megérezték, így tanítójuk, Dora-Tóthné Szappanos Edit vezetésével népdalokat énekeltek el. „Fontosnak tartjuk a hangszeres zene oktatását az intézményben, énekórán például furulyázni tanulnak a gyerekek, de szolfézs és kihelyezett zeneoktatás is folyik az iskolában, emellett a néptánc művészetét is megismerhetik” – mondta el Szappanos Edit, aki táncra is oktatja a diákokat.

 

RV