Csekély érdeklődés mellett tartott lakossági fórumot csütörtök este Makón a Honvéd városrészt érintő rehabilitáció kapcsán Lázár János. A miniszter, valamint Farkas Éva Erzsébet polgármester is sajnálattal vette tudomásul, hogy az érintettek közül csak igen kevesen jöttek el az egykori Zöldért ebédlőjébe, hogy tájékozódjanak a közel 1 milliárd forintos fejlesztésről, illetve kérdéseket tegyenek fel azzal kapcsolatosan. Ugyanis a kormánynak köszönhetően hatalmas megújulás előtt áll ez a városrész, s a várható fejlesztéseket nem csupán az ott élő közel 2500 lakos élvezheti, hanem szinte az egész város.

– Hatalmas dilemmában vagyok ebben a kérdésben, egyrészt szívesen segítünk a leszakadó terület felzárkóztatásában, másrészt viszont még nem látom annak a biztosítékát, hogy az itt elköltendő milliárdnyi forintot meg fogják-e becsülni a lakosok – vélekedett Lázár János. A politikus szerint az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania, legyen az roma vagy nem roma. Lázár János beszédének egy részletét itt hallja:

##audio:3406##

A miniszternek, illetve a polgármesternek, valamint dr. Sánta Sándor települési képviselőnek tettek fel kérdéseket a jelenlévők. Ilona arra volt kíváncsi, hogy a rehabilitációs programban szereplő 14 önkormányzati ingatlan mellett esetleg magántulajdonban lévő házak is megújulhatnak. – Pályázati pénzből nem, de arra lehetőség nyílhat, miután az önkormányzat felmérte a házak állapotát, a tulajdonosok pedig készek az együttműködésre, így esetleg kamatmentes kölcsönt vagy egyéb pénzügyi segítséget nyújthatunk – felelte Lázár János. Papp Sándorné arról érdeklődött, a tervekben szerepel-e sportpálya, ahol a honvédi gyerekek labdázhatnának. Igenlő választ kapott.

Többen is jelezték, hogy nem csupán problémát, hanem néhány esetben jelentős feszültséget is okozott már, hogy egyesek háziorvosi rendelési idejében keresik fel dr. Sánta Sándort, hogy elpanaszolják neki a nem egészségügyi gondjaikat. – Erre az lenne a legjobb megoldás, hogy a doktor úr kapna egy irodát a városházán, ahol települési képviselőként fogadhatná a körzetébe tartozókat – fogalmazott Lázár János. A miniszter ötletével Farkas Éva Erzsébet polgármester is egyet értett. A fórumon Gilingerné Ráday Krisztina, a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke is felszólalt, s elmondta: ők nem tesznek különbséget roma és nem roma között, ebben a körzetben is közösségként kezelik az itt lakókat.

Munkatársunktól. K.