14.33: A testületi ülés véget ért, december 14-én tartják a soron következőt.

14.30: A zárt ülésen a következőkről döntöttek a képviselők: 2017-ben a Páger-gyűrűt Eszenyi Enikő színművész kapja, illetve az Arany János Tehetségkutató Programban résztvevők támogatatásáról is határoztak.

14.10: Farkas Éva Erzsébet polgármester zárt ülést rendelt el.

14.05: A mezőgazdsági ingatlanok haszonbérleti díját sem emelik jövőre. Ezt követően véleményezték a város területén lévő köznevelési intézmények beiskolázási körzetét.

13.55: Használati megállapodást kötött a város a Csongrád Megyei Szivárvány Otthonnal egy önkormányzati ingatlannal kapcsolatban. Módosították az Országgyűlési Hivatallal kötendő megállapodást. A Maros-parti üdülőtelkek 2017-es díját is meghatározták, vagyis maradnak a mostani összegek.

13.50: Az önkormányzat a DAREH tagjaként vállalta, hogy átadja a hulladékgazdálkodást, mint közfeladatot a társulásnak. A grémium ezt jóváhagyta. Ezt követően megtárgyalták a város környezetének állapotát. A Makó-Térségi Víziközmű Kft. kizárolagos tulajdonosa a város önkormányzata lett.

13.35: A rendőrség munkáját is véleményezték a képviselők, s megszavazták az erről szóló határozatot. Az Állami Számvevőszék nyilvános jelentését, mely a város működését vizsgálta, elfogadták. Ezt követően az önkormányzat cégeinek gazdálkodása került terítékre.

13.30: Kovács Sándor (Fidesz) lakossági kérést tolmácsolt, mely szerint az Almási utcaiak azt szeretnék, hogy tiltsák ki onnan a nagy mezőgazdasági gépeket, mert zavarja őket a pihenésben. Ez sajnos nem megoldható, mert a gazdák másképp nem tudnak kijutni a földekre. Az eredeti előterjesztést – a két későbbi javaslattétel kivételével – elfogadták.

13.15: A város közlekedésével kapcsolatban elkészült felülvizsgálat eredményét ismertette Mózes Sándor. A szakember elmondta: közel száz beadvány érkezett mind a képviselőktől, mind a lakosoktól, mit és hol kellene megváltoztatni. A vizsgálat második ütemének első része már tartalmazza a korábban felvetett kórházi parkoló állapotát, illetve azt is, mi lenne ott az ideális megoldás a mostani helyett. Dr. Neparáczki László rendőr alezredes a vizsgálat eredményét támogatja, kiemelte a Szegedi utca – amíg nem épült meg az autópálya – úgymond európai folyosó volt, ami összekötötte Nyugat-Európát a Balkánnal. Ezért itt mind a mai napig megállni tilos táblák vannak, de az ott lévő üzlettulajdonosok ezeket kifogásolják.

13.08: Kisebb technikai okok miatt módosították az önkormányzat SZMSZ-t. A mezőőri járulékot 2017-től teljesen megszüntetik. Ennek előzménye, hogy korábban a felére csökkentették ezt a díjat, amit január elsejével teljesen eltörölnek. Dr. Török Miklós (DK) kérdése: a későbbiekben hogyan fogják finanszírozni a mezőőröket. Kádár József (Fidesz) nem érti ezt az ellenzéki felvetést. Dr. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője szerint a szolgálat fenntartásánál nem számoltak a befizetett járulékokkal. Ez a járulék nem volt rentábilis, ugyanis többe került behajtani, mind amekkora összeg befolyt. A rendeletet elfogadták.

13.05: Az ülés folytatódik. Az idei adóbevételek alakulását tárgyalják – közmeghallgatás keretében. Senkinek nem volt észrevétele ezzel kapcsolatban, így megszavazták.

12.15: Az intézmény vezetőinek a beszámolóját elfogadták. Farkas Éva Erzsébet polgármester 13 óráig szünetet rendelt el.

12.05: A kórház adósságállományával kapcsolatosan dr. Kallai Árpád jó hírt tudott mondani: a két kórház integrációjával megállt ez a folyamat, a 30 napon túli adósság a kormánynak köszönhetően megoldódott, s az ezen az időn belüli tartozás, ami 600 millió forintra tehető, azt pedig részletekben vissza tudják fizetni.

11.55: Dr. Kallai Árpád a parkolási problémát ő is nap mint nap érzékeli. Ezt a hibát véglegesen orvosolja majd az a fejlesztés, mely során egy új műtőblokkot alakítanak ki, mert ezzel együtt a parkolót is rendbe teszik. Addig is megpróbálnak a jelenlegi állapotokon javítani. Az egykori főépület felirata akár emlék is lehet – fogalmazott a főigazgató, de ha ez a város kívánsága, akkor változtatnak rajta.

11.50: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) nagyon örül, hogy csökkent a várakozás idő a különféle kezeléseknél, illetve a kórház körüli parkolás problémájára hívta fel a figyelmet. Az utóbbi esetben az egészségügyi intézménynek és a városnak ebben együtt kellene megoldani. Ezen kívül kiemelte, hogy még mindig az a tábla áll a bejáratnál, hogy a városi tanács kórháza, le kellene cserélni. Kovács Sándor (Fidesz) szerint fejlődik a kórház, de ő is a parkolók rossz állapota miatt kért szót. Zeitler Ádám (Jobbik) kérdése, hogy alakult a kórház adósságállománya. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: már keresik a megoldást a parkolók kijavítására.

11.40: A CSMEEK főigazgatója szerint közel 100 ezer ember ellátásért felelősek. Dr. Kallai Árpád kiemelte: stabil, kiegyensúlyozott működést mutat az intézmény. A legnagyobb kihívást mindig is a humán erőforrás jelentette, illetve jelenti most is, s ehhez nagy segítséget kapnak a makói önkormányzattól. A Maros-parti településen letelepedő szakemberek elhelyezését támogatja a város.

11.20: Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (CSMEEK), Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és dr. Nagy Jenő, a helyi tagintézmény igazgatója beszámolt a városi kórház működéséről. Dr. Nagy Jenő elmondta: nőtt az ellátottak száma. A makói kórházban 142 orvost és 585 szakdolgozót foglalkoztatnak.

11.05: A grémium rátért a napirendi pontok tárgyalására. Elsőként a polgármesteri tájékoztatóra került sor. Farkas Éva Erzsébet beszámolóját elfogadták. Az alpolgármesteri tájékoztatót is megszavazták.

11.00: Czirbus Gábor szerint a jobbikos zászlóügy nem más, mint provokáció. Az alpolgármester szerint az a legnagyobb probléma, hogy egy önkormányzati tulajdonba lévő épületről levették a város és az unió lobogóját, s helyette kitették a pártjukét.

10.50: Dr. Hadik György (Fidesz) visszautasította Zeitler Ádám (Jobbik) azon kijelentését, miszerint színház a testületi ülés, szerinte ez a felszólalása is arra utal, hogy egy radikális pártot képvisel a fiatal politikus.

10.45: Dr. Sánta Sándor (Fidesz) szerint Zeitler Ádám (Jobbik) reagálása lekezelő. Kádár József (Fidesz) is a jobbikos képviselőnek címezte a felszólalását, az a vád, mely szerint a makói Fideszt Hódmezővásárhelyről irányítják alaptalan, de azt hozzátette, a helyi Jobbik viszont Budapestről kapja az utasításokat. Toldi János (Fidesz) úgy nem lehet várost vezetni, hogy az ellenzék mindenben csak a rosszat látja.

10.40: Zeitler Ádám (Jobbik) várta már, mikor kerül sor az ő kiosztására is, elmondása után ehhez másfél órás színháznak kellett eltelnie. Az iroda kapcsán kiemelte: nem ők bérlik, hanem az Országgyűlés Hivatala. Dr. Szabó Sándor, a jegyői iroda vezetője pontosított: ez az ominózus zászlóeset nem most történt, hanem még idén májusban, de akkor még a Jobbik volt a bérlő.

10.30: Czirbus Gábor a korábbi városvezetés járdaépítése nem volt más, mint kampányfogás. Emellett szóvá tette, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő épületekre nem lehet kitenni egy-egy párt zászlaját, ahogy ezt a Jobbik irodánál is látható. Dr. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta: a Jobbik esetében a bérlemény csak a helyiségre vonatkozik, a homlokzat a tulajdonos, vagyis az önkormányzat rendelkezése alatt áll. Így a pártzászló kitevése nem jogszerű.

10.25: Farkas Éva Erzsébet szerint nem az új, hanem a korábbi városvezetésnek kellene elnézését kérnie, amiért korábban nem támogatták a nyugdíjasokat. Dr. Hadik György (Fidesz) szerint Marosvári Attila (PSZM) meggyőzően adta elő, hogy ők megfelelő költségvetéssel adták át a város irányítását, de ő ezzel nem ért egyet, hiszen a kormány segítsége kellett ahhoz, hogy Makó működni tudjon a továbbiakban is.

10.15: Marosvári Attila (PSZM): ő megszavazta a költségvetéseket, mert a városnak működnie kell, de kiemelte, hogy az 5 ezer forintos utalvánnyal kapcsolatos kommunikációt nem tartja ízlésesnek. Szerinte ebben az esetben keveredett a párt és az önkormányzat szerepe.

10.05: Dr. Török Miklós (DK) az utalványok mellé tett szórólappal az a problémája, hogy csak a Fidesz-frakció képviselőinek fotója szerepel benne. Kovács Sándor (Fidesz) elmondta: nagyon meglepődne, ha a kormány által az ország időseinek adandó 10 ezer forintos támogatás mellé odakerülne Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor arcképe, illetve aláírása. Farkas Éva Erzsébet polgármester jelképesen átadta dr. Török Miklósnak (DK) a kormány által a várostól átvállalt adósságlevelét.

10.00: Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza dr. Török Miklósnak (DK): az ellenzéki politikus sok mindent nem támogatott, így például a gyerekek bárányhimlő elleni oltását, az idősek ingyenes új szemetesedényzetét, a babák kötvényét, a mezőőri járulék csökkentését, a piaci gelypénz eltörlését, a beiskolázási utalványok kiosztását, a Velnök utcai önkormányzati telkek pályáztatását. Ezért arra kérte a polgármester a dk-s városatyát, hogy ne tegyen könnyelmű kijelentéseket.

09.50: Dr. Török Miklós (DK) az időseknek szánt utalvány kapcsán elmondta: a kezdeményezéssel egyet ért, de kifogásolja, hogy a borítékokba bekerült a Fidesz szórólapja is. Czirbus Gábor erre reagált: az ellenzéki politikus mindenre nemmel szavaz, amit a többség el akar érni, talán nincs is a szavazópanelén igen gomb. Dr. Hadik György (Fidesz) arra kérte dr. Török Miklóst (DK), hogy ne reklamáljon azzal kapcsolatban, ami mellé nem adta a voksát.

09.45: – Az 5 ezer forintos utalványokból közel 350-et vittem ki, s az egyik Kossuth utcai idős bácsi annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát – emelte ki Kovács Sándor (Fidesz). Dr. Hadik György (Fidesz) egy külföldi lapot hozott be, melynek címlapján az áll, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök meghívta a Fehér Házba Orbán Viktor miniszterelnököt.

09.37: Kovács Sándor (Fidesz) a szeptemberi hősi sírok újraavatását emelte ki. Ezen kívül arról is beszélt, hogy a város az ingyenes szemétszállítással egy újabb segítséget adott az időseknek. Kádár József (Fidesz) a hátrányos helyzetűek karácsonyára hívta fel a figyelmet, melyet december 18-án rendeznek meg, hogy aki tudja, támogassa. Zeitler Ádám (Jobbik) pedig a város sportját bemutató új honlapot ajánlotta mindenkinek.

09.32: Toldi János (Fidesz) Advent fontosságát emelte ki, így elismerően szólt a múlt vasárnapi első gyertyagyújtásról, melyet az önkormányzat szervezett a főtéren.

09.30: Czirbus Gábor alpolgármester pedig felhívta a 65. éven felüliek figyelmét, akiknek jár az ingyenes szemétszállítás és az ugyancsak térítésmentes új edényzet, hogy fáradjanak be a polgármesteri hivatalba december 31-ig egyeztetés céljából. Aki nem tud bejönni, az írjon valakinek meghatalmazást és így ő is eljárhat az ügyében.

09.28: Dr. Hadik György (Fidesz) méltatta Návay Lajos munkásságát, valamint elmondta, hogy a város méltóképpen emlékezett meg a mártírhalált halt politikusról.

09.20: Farkas Éva Erzsébet emellett köszöntötte Sipos Maja Flórát, aki örökbe fogadta a város I. és II. világháborús katonasírokat. Ugyanis a gimnazista lány és a családja tette rendbe a hősök nyughelyeit. A civil kezdeményezésnek követői is akadtak a későbbiekben. A polgármester ajándékkal is meglepte Flórát.

09.15: A napirendek előtt Farkas Éva Erzsébet megköszönte az október 28-ai Návay-szobor újraállításában közreműködők munkáját. Emellett felolvasta Návay Albert levelét, aki a volt politikus családja nevében írt az önkormányzatnak.

09.10: Farkas Éva Erzsébet polgármester a közmeghallgatással egybekötött testületi ülést megnyitotta. A 12 képviselőből jelen van 12, így a grémium határozatképes.

Munkatársuntkól. K.