A hatóság célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.

A hatóság laboratóriumban ellenőrzi többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát illetve az üzletekben és a piacokon a veszélyes termékek kiszűrésére is fókuszálnak.

A szakemberek elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők „próbavásárolnak” a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon, a különböző élelmiszerüzletekben, drogériákban, vagy például játéküzletekben is.

Ellenőrzésre kerül például, hogy:

az árfeltüntetés megfelelő-e (a cél az, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termék áráról)

történik-e vásárlói megkárosítás (fontos, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek)

az akciós ajánlatoknak megfelelően történik az értékesítés (vizsgálják az akciós csomagok tartalmát, szankcionálják azt, ha az árkedvezmény nem valósul meg vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak).

kapnak-e számlát, nyugtát a vásárlók és annak tartalma megfelelő-e

a mérőeszközök (pl. mérlegek) hitelesítettek-e

van-e vásárlók könyve és az azzal kapcsolatos kötelezettségek betartásra kerülnek-e.

Hamarosan megérkezik a Mikulás. Ilyenkor az átlagosnál is több édesség kerül az üzletekbe. A hatóság megvizsgálta a csokoládékat, hogy azok megfelelnek-e az előírásoknak.

A hatóság ellenőrzés alá vont 20-féle csokoládé terméket. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek megfelelnek-e a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet.

Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – ott, ahol az összetevők listája is van.

A hatóság 10-féle mikulás csokoládé figura, valamint 10-féle táblás csokoládé esetében vizsgálta, hogy a vonatkozó előírásoknak megfelelnek-e.

Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

Forrás: profit7.hu