Az előző évek gyakorlatától eltérően az idén nem 3, hanem 5 mázsa ingyen, szociális tűzifa igényelhető Maroslele önkormányzatától. Mindez annak köszönhető, hogy az önkormányzat több tűzifa vásárlására kapott támogatást a Belügyminisztériumtól. Az igénylés menete változatlan az előző évekhez képest: a szociális osztályon kell benyújtani egy formanyomtatványt, amelyet aztán elbírál az érintett bizottság, és azoknak, akik pozitív elbírálást kapnak, az önkormányzat kiszállítja az ingyen tűzifát.

A település költségvetésének módosításáról is döntés született. Azért volt erre szükség, mert megérkezett a belügyminisztériumi pályázaton nyert 2 millió forint összeg, amelyet hűtőkamra építésére fordíthatnak. „A munkálatok már a jövő héten befejeződik a gyümölcsösben. Ez a közfoglalkoztatási programunk keretében valósult meg. Egy 3×3 méteres, durván 18 köbméteres hűtőkamra lesz, és azt a célt fogja szolgálni, hogy a gyümölcsöket frissen tartsuk, amíg fel nem használjuk őket. A pályázati lehetőségnek köszönhetően önkormányzati önerő nélkül valósulhat meg ez a beruházás. Nagyon örülünk, hogy sikerült ezt megvalósítanunk” – fogalmazott Martonosi György polgármester.

Ezzel azonban nem ér véget Maroslelén a fejlesztések sora, hiszen építési engedélyezési szakaszába lépett két nagyon fontos beruházás is. Mindkettőre uniós pályázatot nyújtottak be. Az egyik az a kerékpárútra vonatkozik, amelyik Hódmezővásárhely és Maroslele, illetve a későbbiekben Makó között fog megvalósulni. Ennek elkészültek a tervei, december közepéig meglesz az építési engedély. Most már azt várják, hogy elkezdődjön a pályázatok elbírálása, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2017 tavaszán megindulhat a kivitelezési munka. A másik fontos projektje a településnek az inkubátorház megépítése az ipari részen, amely kapcsán már megkapták az építési engedélyezést.

Valamint módosították a hulladékszállítással kapcsolatos rendeletet is. A 70 éven felüliek számára is megszűnik az eddig engedélyezett zsákos szemétszállítás. Vagyis mindenkinek meg kell vásárolnia a hulladékgyűjtő edényzeteket.

ÉR.

Fotók: archív