“Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?” – ebben a témában kezdeményeztek népszavazást az algyőiek. A helyi önkormányzati rendelet szerint a választásra jogosult lakosok 20 százalékának kell aláírnia ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a településen. Ez a nagyközség esetében 885 főt jelent. – November 24-én nyújtották be a Helyi Választási Irodához az aláírásokat, amelyek közül 976 érvényes és 214 érvénytelen volt, tehát összegyűlt a szükséges mennyiség – ismertette Dr. Varga Ildikó.

A jegyző hozzátette, a Helyi Választási Bizottság határozata – amely az algyo.hu oldalon is megtekinthető – 5 napig,  azaz december 5-én, szerdán 16 óráig támadható. A népszavazást a képviselőtestület köteles elrendelni, erre várhatóan a december 15-i testületi ülésen kerül sor.

A grémium döntése ezt követően 15 napig támadható, majd január első hetében a Helyi Választási Bizottság tűzi ki az időpontot, melyet 50-70 nap között kell meghatározni. Leghamarabb február végén szavazhatnak az algyőiek a görög, vegyipari alapanyagokat gyártó, veszélyesnek minősülő üzem helyszínével kapcsolatban.

Megyeri József