Elérkezett advent első vasárnapja, amikor fellobban az első láng a koszorún. Makón érdekes színpadi produkciókkal varázsolták meghitté az estét. Az ünnepi fényeket Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere lányával közösen kapcsolta fel.

Ezt követően a Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat és az Anima Prizma Mozgásműhely bemutatójával elvarázsolta a közönséget. A tüzes színpadi játék remek felvezetője volt az est fénypontjának, az adventi gyertyagyújtásnak.

2016 adventi időszakát nyitottuk most meg. Az elmúlt napokban már rendezvények sorozataival igyekeztünk ünnepi köntösbe öltöztetni a várost. Minden évben egy-egy városunkból elszármazott neves művészt, illetve egy intézmény vezetőt kérünk fel, hogy mondja el gondolatait az adventről. Makó Város Önkormányzata különös figyelmet fordít a rászorult családokra, egyedülállókra és idősekre. Karitatív csoportokkal együttműködve gyűjtéseket szervezünk, és szeretnénk, ha minden család meghitten, együtt ülhetne le az asztalhoz.” – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet, polgármester.

Az ünnepségen tiszteletét tette Bátori Éva, makói születésű operaénekes, aki elmondta, hogy amikor karácsonyra készülünk, nem csak a lakásunkat tesszük rendbe, hanem a lelkünket is.

Az évek alatt rengeteg restanciát felhalmozunk, amit aztán kötelességünk lesz letörleszteni. Vannak olyan elvégzetlen feladataim, amit törleszteni tudok, például a Bartók iskola felé. Egy programot vezetek az iskolában, aminek a lényege, hogy neves művészeket hívok az intézménybe, hogy a tehetségesebbnél tehetségesebb tanulók lássák, hogy el lehet jutni Makótól Jeruzsálemig.” – mondta el köszöntőjében Bátori Éva.

A rendezvényen beszédet mondott dr. Nagyné Zombori Margit, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese is, aki kiemelte, hogy örök várakozásban élünk.

Gyermekként az havazást vártuk, iskola után társainkkal hó csatáztunk, majd végre kibonthattuk az ajándékokat a karácsonyfa alatt. Felnőttként a szeretteink boldogságát keressük, a gyerekeink, az unokáink szemének ragyogását, régen várt családi pillanatokat, az örömszerzést, a hétköznapokban meggyötört lélek megnyugvását. Ahogy sorra elégnek a koszorún a gyertyák, melegség tölti be életünket, elővesszük ünnepi ruhánkat, és talán egy kicsit mindannyian hiszünk a csodában.” – hangzott dr. Nagyné Zombori Margit beszédében.

Makó adventi koszorúját Biró István parókus áldotta meg, majd Bátori Évával, Nagyné Zombori Margittal és Farkas Éva Erzsébettel közösen meggyújtották az első gyertyát.

Három gyerekkel készülünk a karácsonyra. Nagyon tetszik a főtér ezekkel az ünnepi díszekkel, főleg a tér melletti körforgalomban felállított angyalka. Jó ötlet volt a szalmalabirintus is, ahol a gyerekek el tudnak játszani egymással. A programok is érdekesek voltak, tükrözték a készülődés hangulatát.” – nyilatkozta Ivett, aki férjével és gyermekeivel érkezett megnézni, ahogy meggyullad az első láng.

A vasárnapi programsorozatot a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusának műsora zárta.

 

Sz.Viktor