“Elszállt mellőlem egy arkangyal, Kondor Béla. Szárnya szelével megütötte úgy a szívem, hogy ma is inog.” – írta Nagy László költő a festőről, grafikusról és nem utolsósorban költőről. Igy hagyott jelet másokban Kondor Béla – maradandóan, egyedülállóan, misztikusan. Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban a vasárnap nyílt kiállításon most bennünk is létrejöhet a jel, amelyet a művész festményein, képein keresztül hagyott az utókorra.

A Jelet hagyni című tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében jött létre.

Kondor Béla (1931-1972) azt vallotta, hogy a művészet az emberi nem önmegismerésének a forrása, az autentikus létnek a reprezentánsa, a megismerés pedig nem tétlen szemlélődés, hanem a valódi tényezők és lehetőségek felfedezésén keresztül történő önmegvalósítási folyamat. Grandiózus vállalkozás mellett kötelezte el magát: az emberiség társadalmi magatartástípusainak képzeletbeli drámai szituációban való megjelenítése, az emberiség történetének, a társadalomnak tragikus-groteszk rajza és az emberi lélek bugyrainak feltárása mellett.

A megnyitón részvevőket Almási István polgármester köszöntötte:”Kondor Béla a ’60-as években többször megfordult Hódmezővásárhelyen. A nyugalom szigete volt számára – oly’ sok kortársához hasonlóan – a város. A vásárhelyi iskolára is jelentős hatással volt. Kondor megkerülhetetlen és elevenen ható tényező volt és marad mindörökre.”

A kiállítást dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg a következő szavakkal: “Magas műveltségű, mégis szerény művész volt Kondor Béla. Képes volt arra, hogy grafikáival és festményeivel egységes és koherens művészeti irányt mutasson fel. Dacolt saját korával, megkereste azon gyökereket, amelyekből valódi művészeti táplálékot nyerhetett.” Majd hozzátette, hogy kulturális szempontból azért fontos ez a kiállítás, mert így nem csak a főváros, hanem a vidék is hozzájuthat a magas művészethez.

A vernisszázson Kondor Béla verseket szavalt Mohai Gábor előadóművész, zongorán kísérte Binder Károly zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője.

Kondor művészetét és a tárlat koncepcióját Fertőszögi Péter művészettörténész, társkurátor mutatta be, Németh Lajos professzor szavat idézve, amelyeket Kondorról mondott: “Neve korszakot jelöl”. Bár Kondor pályája mindössze másfél évtizedig tart, hiszen nagyon fiatalon meghalt, életműve nagyon gazdag. Minden egyes alkotása olyan, mintha életének főműve lenne, teljesen egyenletes lángon izzik Kondor művészete. Fertőszögi Péter társkurátort Horváth Gyönyvér egészítette ki, aki az egész koncepció kidolgozásáért volt felelős.

A tárlat különlegessége, hogy a berendezés során a szervezők törekedtek a formai újszerűségre: tematikus módon ismerhetjük meg a Kondori életművet, amelyben egyrészt a jól megszokott elemek (angyalok, szentek, királyok, próféták, kitalált lények) mind megjelennek az ismerős műveken keresztül, illetve a murális alkotásokkal is ismerkedhet a látogató, valamint elveszettnek hitt művekkel is szembesülhetünk. Erről részleteiben egy korábbi írásunkban olvashat.

A Jelet hagyni – Kondor Béla gyűjteményes kiállítás 2017. február 12-éig tekinthető meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

ÉR.

Fotók: ÉR., Arany-Tóth Attila