A hagyományoknak megfelelően idén is meggyújtották az első gyertyát a mindszenti adventi koszorún. A kulturális központ előtt felállított, a Városvédő és Szépítő Egyesület által megalkotott „szeretet körét”. A műalkotásnak is beillő koszorút gyümölcsök, narancs és alma díszítette és természetesen a három lila és egy rózsaszín szalaggal átkötött gyertya sem hiányzott.

Salamon László plébános a koszorú által megtestesített szimbólumokra hívta fel a kilátogatók figyelmét. A gyümölcsökére, amelyek a hideg idő beálltával a testi egészséges szolgálják, vitaminnal látnak el bennünket. Ám szimbólum lehet maga a koszorú kör alakja is, amely a családi kört, a szeretet körét hivatott fémjelezni. A gyertyák pedig fényességet hoznak a rövidülő és gyorsan sötétedő nappalokba. A Karácsonyhoz közeledve pedig egyre nagyobb fényesség tölti be a koszorút és remélhetőleg az emberek lelkét is.

Az első adventi koszorút, pontosabban a mai koszorúk ősét még 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el 23 gyertyával. A mai adventi koszorúk négy gyertyát tartalmaznak, a lilák a bűnbánat színét jelképezik, az utolsó, rózsaszín pedig az örömet.

Ráadásul a gyertyák mindegyike új fent egy-egy fogalmat is szimbolizál. Az első a hitet és egyben Ádámot és Évát.

A Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ munkatársai a gyertyagyújtáson kívül is készültek programokkal az érdeklődők számára. A hitet szimbolizáló gyertya lángra lobbantása előtt a kulturális központban mindenki elkészíthette saját adventi koszorúját. A gyertyagyújtást követően pedig forró teával és egy szívet-lelket melengető adventi beszélgetéssel vártak minden résztvevőt.

szcs