Egy egész napos baráti összejövetelt tartottak Algyőn, a Tisza árterében. A találkozón összegyűltekben egy valami biztos közös, mégpedig az off-road imádata. Ennek az a lényege, hogy egy direkt erre kialakított pályát kell teljesíteniük a versenyzőknek. A sport érdekessége, hogy nem közúton, hanem terepen, földes, saras, akadályokkal teli szakaszokon bizonyíthatja a sofőr rátermettségét és összhangját saját gépével.

Szombaton több egyesület is képviseltette magát az eseményen. 20-22 autó érkezett Algyőre, Soltvadkertről, Kecelről, Kiskunhalasról, Szegedről, Domaszékről, Mindszentről, Hódmezővásárhelyről, és természetesen az algyői versenyzők is képviseltették magukat.

Az autók természetesen nem gyáriak, minden sofőr saját ízlése szerint alakítgatja, fejleszti, tuningolja. A kocsikból minden felesleges eszközt kivesznek, hogy minél könnyebb legyen. Ennél többet sajnos általánosságban nehéz megállapítani ezekről a gépekről, hiszen nincs két egyforma járgány. A versenyzők csak saját autóval állnak rajthoz, illetve teljesítik a távokat, hiszen más járművével nem biztos, hogy boldogulnak, pont az egyediségük miatt.

A célunk az, hogy Algyő hírnevét öregbítsük ezzel a kis off-road megmozdulásunkkal. Igaz, hogy kevés a néző, de kevés időnk volt az ártérbe kialakítani biztonságos nézőteret. Ez egy próba volt, hiszen jövőre szeretnénk egy színvonalas versenyt is szervezni. Úgy néz ki, hogy Algyő önkormányzata ezt jó néven venné, ezért a jövőben támogatna is minket ebben.” – tudtuk meg Kaponyás Zsolttól, az Algyői Off-Road Egyesület elnökétől.

Az elnök hozzátette, hogy az ártérben, az erdőben való autózással nem a környezet rongálása a cél. Sőt! Az algyői Tisza strand területén sokan szeretnek barangolni a fák között, valamint autókkal is járnak be. Ezt értelem szerűen kis csapásokon tudják megtenni, amit ezzel az off-roadozással karban is tartanak, eltávolítják a letört faágakat, avart, így egyszerűbb a közlekedés az erdőben. Természetesen a még elő ágakat, bokrokat, növényeket nem vágják ki, nem okoznak bennük kárt.

Kíváncsiak voltunk, milyen lehet belülről végig szántani a sáros, néhol vizes szakaszt, így kipróbáltuk, és behuppantunk Kaponyás Zsolt mellé az anyós ülésre. Rendkívül izgalmas volt, néhol már-már a felborulás határán voltunk, de profi sofőrről lévén szó, egy pillanatig sem éreztük magunkat veszélyben. Íme egy kis videó élményeinkről:

Miközben a pilóták az erdő adta kihívásokkal küzdöttek, a “táborhelyen” vaddisznópörköltet főztek, hogy a kimerülten és éhesen visszatérők pótolhassák az elégetett kalóriákat.

Sz.Viktor