A rececsipke, vagy ahogy a környékben hívják necc, egy olyan hímzésfajta, melynek alapját egy háló adja. A kész alaphálót keretre feszítve hosszú tűvel szövik be különböző öltésekkel, így kialakítva a mintákat.

Sándor Istvánné kiállítása péntek délután nyílt meg Maroslelén, a Könyvtárban, melynek célja, hogy megismertesse mindenkivel a rececsipke készítésének fortélyait, tudományát. Ez a kézimunka nagyon ritka manapság. Kötni, horgolni szinte mindenki tud, de a necc készítés kihaló félben van.

A technikát a 92 éves mentoromtól tanultam. Első gondolatom az volt, hogy ezt sosem fogom megtanulni, de végül csak sikerült. Ma már a minden évben meghívást kapok Kiskunhalasra, a Nemzetközi Csipkekiállításra, valamint a Magyar Kézműves Alapítványnak is a tagja vagyok.” – mesélte Sándor Istvánné.

A művésznőnek az idén Budapesten, a Duna Palotában is volt kiállítása, ahova tanítványai is elkísérték, és ők is megmutatták munkásságuk legjavát.

Eddig csak lakásdíszítő elemeket, terítőket, polccsíkokat készítettem, de ebben az évben gondoltam egy merészet, és egy ruhadarabot is alkottam. Ezzel azt szeretném megmutatni, hogy nem csak a házunk díszítésére lehet ezeket a műveket felhasználni, hanem az öltözködésbe is be lehet csempészni ezeket.” – tette hozzá Sándor Istvánné.

Ha valaki kedvet érez megtanulni ennek a ritka kézimunkának a csínját bínját, a művésznőt megtalálja Hódmezővásárhelyen, vagy Maroslelén, ugyanis felajánlotta, hogy ha van érdeklődő szívesen tart foglalkozásokat a községben is.

 

Sz.Viktor