Évek óta nem látott mértékben, 15 százalékkal emelkedik jövőre a minimálbér, és 25 százalékkal a magasabb végzettségű dolgozóknak járó garantált bérminimum. A kormány a vállalkozásokkal és a szakszervezetekkel arról is megállapodott, hogy 2018-ban jön az újabb 8, illetve 12 százalékos emelés, cserébe a cégeknek a korábban tervezettnél kevesebb járulékot és társasági adót kell fizetniük.

A minimálbér 2017-ben 15 százalékkal emelkedik, míg a szakmai bérminimum 25 százalékkal lesz magasabb. 2018-ban a tervek szerint a minimálbér további 8, míg a bérminimum 12 százalékkal nőhet.

Jövőre 5, 2018-ban pedig további 2 százalékkal csökken a munkáltatókat terhelő járulék mértéke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: amennyiben 2017-ben, az első 9 hónapban átlagosan legalább 11 százalékkal növekednek a bérek, akkor újabb 0,5 százalékkal csökkentik a járulékokat, azaz 2018-ban akár 2,5 százalékkal is csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány vállalja, jövőre a társasági nyereségadó a jelenlegi 19 és 10 százalék helyett egységesen 9 százalék lesz, így 145 milliárd forint marad a vállalatoknál.

A munkavállalói szervezetek elérték a céljukat

A munkavállalói szervezetek szerint ilyen magas béremelésre már évek óta nem volt példa.

Kordás László, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke hozzátette: elérték eredeti céljukat, vagyis 2018-ra a minimálbér nettó értéke eléri a létminimumot.

Most újabb célt tűztek ki maguk elé: a garantált bérminimum feletti bérkategóriákban is legyen legalább két számjegyet elérő emelés.

A munkaadók a szakképzett munkaerő itthon tartásában bíznak

A munkaadók azt mondták, a béremelések jelentős terhet rónak a vállalkozásokra, de mégis elfogadják a kormány ajánlatát, mert meggyőződésük, hogy az hozzájárul az ország versenyképességének jelentős növekedéséhez és a szakképzett munkaerő itthon tartásához.

A kormány a gazdaság növekedését várja az intézkedéstől

Varga Mihály a gazdaságtörténet egyik fontos mérföldkőnek nevezte, hogy sikerült megállapodni a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel a minimálbér-emelésről és a járulékcsökkentésről.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a béremelésekből, a járulék- és a társasági adó csökkentésből származó kiadásokat a gazdaság többletteljesítménye kompenzálja majd.

A kormány azt reméli, hogy a béremelések, valamint a járulék- és társasági adó csökkentése jelentősen növelheti a gazdaság teljesítményét a következő években, így a GDP emelkedés a mostani 2-3 százalék helyett akár 4-5 százalék is lehet.

Forrás: hirado.hu