Pásztor Viktória Blanka még óvodás volt, mikor édesapja útmutatása alapján eljátszotta zongorán a Kicsi, gyere velem rózsát szedni! című dalt. – Nagy öröm számomra, hogy olyan hangszert használhatok otthon én is, melyen egykoron nem csupán az apukám, hanem a nagymamám is sokat gyakorolt, így nálunk szinte családi hagyomány a zongorázás – árulta el kedd este a makói Korona Konferenciaközpont dísztermében a Kálvin téri Református Általános Iskola hatodik osztályosa. Viktória mellett még huszonhárom másik tehetséges ifjú muzsikus kápráztatta el a közönséget.

– Az idei tanévben már a második alkalom, hogy koncertet szervezünk a helyi ifjú zenebarátoknak – nyilatkozta Borkáné Dudás Mónika. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjétől megtudtuk: olyan gyerekek mutatkozhatnak be ezen az estén, akik nem csak hobbiként játszanak valamilyen hangszeren, hanem a jövőjüket is ezen a pályán képzelik el.

A Bartók iskola hatodikosa, Torma Ottó egy érdekes hangszert, a marimbát szólaltatta meg a Koronában. A marimba a xilofon egyik fajtája és Afrikából származik. – Mikor elsős lettem, nagyon megtetszettek az ütősök, így a marimba és a dob is, ezért ezt a szakot választottam – árulta el a 12 esztendős fiúcska. Ottó a lakásukban is sokat gyakorol, de ott elsősorban kisebb-nagyobb gumilapokon, hogy ne zavarja a szomszédságot.

A zongorán és a marimbán túl a hegedű, a fuvola, a szaxszofon és a tombita is szerepet kapott a koncerten. A gyerekek nem csupán szólóban, hanem együttesben is bemutatkoztak. A klasszikusokon kívül egy kicsit modernebb és prögősebb dallamok is felcsendültek.

Munkatársunktól. K.