Hétfőre virradó éjszaka foltokban – az Észak-Alföldön, Északi-középhegység völgyeiben, és a szélcsendes délnyugati részeken – köd képződik. Délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, országszerte kisüt a nap, csapadék nem várható. A leghidegebb órákban 3-9 fok lehet. Napközben 12-18 fokig melegszik a levegő, a tartósabban párás, felhős részeken kissé hűvösebb lehet.

Kedden túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 9 fok között valószínű. A nappali maximumok 11-18 fok között alakulnak.

Szerdán sok napsütésre, száraz időre lehet számítani, de északkeleten, keleten már lehetnek tartósan borult, ködös területek is. A minimumhőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3, a Nyugat-Dunántúlon plusz 4-8 fok között alakul. A maximumok a napos vidékeken 10-17, a borult területeken 5-9 fok között alakulnak.

Csütörtökön néhol borult, ködös másutt napos lesz az idő. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3, a Nyugat-Dunántúlon 4-7 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet a napos vidékeken 11-16, a tartósan borultakon 4-8 fok között várható.

Pénteken a reggeli órákra köd is képződhet. Szitálás, elsősorban a Dunántúlon kisebb eső is előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 8 fok között várható keletről nyugat felé növekvő értékekkel. Napközben általában 10-15 fokig, de a tartósan ködös területeken csak 6-9 fokig lesznek.

Szombaton jobbára erősen felhős lesz az ég, de keleten némi szűrt napsütésre azért számítani lehet. Elszórtan  – főként a Dunántúlon – kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban 0-7 fok lehet. A nappali maximumok 9-14 fok között alakulnak.

Vasárnap elszórtan lehet eső. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 7, a legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens időjárását két nagyméretű légköri képződmény alakítja. A nyugati partvidék mentén egy többközéppontú ciklonrendszer húzódik, északkeleten pedig stabil magasnyomás található. Közös áramlási rendszerükben a szárazföld középső területei fölé is enyhe levegő érkezik, így az Appennini- és a Balkán-félszigeten több helyen 20 fok közelébe, néhol 22, 23 fokig is felmelegszik a levegő, és hasonlóan enyhe az idő Portugália és Spanyolország déli vidékein is. Jelentősebben megenyhült Észak-, Északkelet-Európában is, ott sem jellemző már a fagypont alatti maximum. Bár Európa-szerte a sokévi átlagnál enyhébb az idő, a napsütés főként a déli, délkeleti területeken dominál, másutt többnyire felhős az ég, az említett magasnyomásban pedig többfelé párás, ködös a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medencében is folytatódik az enyhe idő, a délkelet felől érkező szárazabb levegőnek köszönhetően a legtöbb helyen több órára a nap is kisüt.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka többnyire kevés lesz a felhő, foltokban – az Észak-Alföldön, Északi-középhegység völgyeiben és a szélcsendes délnyugati részeken – köd képződik. Hétfőn délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, országszerte kisüt a nap, csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Dél-Alföldön és északnyugaton meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 18 fok között valószínű, a tartósabban párás, felhős részeken kissé hűvösebb lehet.

(Forrás: mti.hu)