– Komédia, ami Algyőn zajlik – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Mucsi Tamás. A Demokratikus Koalíció Csongrád megye 4-es számú választókerületének elnöke úgy látja, a Fidesz kettős játékot játszik a településen. A veszélyesnek minősülő görög üzem megvalósítását támogatja a kormány, míg a párt helyi frakciója támadja a beruházást.

Többször beszámoltunk: az algyői Fidesz népszavazást kezdeményez, hogy a gyár ne az iskola és a fürdő szomszédságába, hanem távolabb, az Ipari Park területére kerüljön. Mucsi szerint a Fidesz azt akarja elérni, hogy érvénytelen legyen a népszavazás és megépüljön az üzem, csak elmondhassák, hogy kiálltak az algyőiek mellett.

– Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, Miniszterelnökséget vezető miniszter álljon a sarkára, valljon színt, és jelentse ki: az algyőiek félnek és nem szeretnének vegyi üzemet. Az ország második embereként hívja fel Orbán Viktort, és mondja meg neki, hogy az üzem ilyen közelségben vállalhatatlan a településen, ezért kerüljön máshová. Döntse el, hogy a választókerületében élők, vagy a kormány fontosabb a számára – háborodott fel a DK-elnök.

Mucsi Tamás figyelmét elkerülte a tény, hogy Lázár János elsőként a november 3-i, 68. Kormányinfón, majd több fórumon is kifejtette véleményét. A miniszter elmondta, nem támogatja az iskola mellett a vegyi üzem létesítését, a népszavazást viszont igen. Furcsának nevezte, hogy az üzem megvalósítását tervező cég elutasította az algyői önkormányzat által felajánlott állami területet, és érthetetlennek nevezte, hogy a befektetők pont az iskola melletti privát telken szeretnék megvalósítani az üzemet.

Mindeközben felmerül a kérdés, hogy a DK miért tartja fontosnak, hogy beleszóljon az ügybe, ugyanis tudomásunk szerint a pártnak nincs Algyőn helyi szervezete. Amikor erről érdeklődtünk, Mucsi azt reagálta: a településen működik szervezetük, sőt, a nagyközségben az egyik legerősebbek. Ehhez képest a sajtótájékoztatót egyedül tartotta, a helyiek közül senki nem csatlakozott hozzá. Nemhivatalos algyői információink szerint a DK-nak 2-3 tagja van a nagyközségben.

A görög üzem Algyőnek 55 munkahelyet és évente mintegy 25 millió forint iparűzési adót jelentene.
– A település a jó helyzetben van, nem szorul rá erre. Nem vizsgáltam meg, hogy pontosan hol kellene otthont adni a cégnek, de az ország másik részén, például egy Békés megyei elmaradottabb településen jobban örülnének neki az emberek – jelentette ki Mucsi, tanúbizonyságot téve arról, hogy a DK mennyire tartja fontosnak az algyőiek munkához jutását helyben.

Honnan tudja a DK, hogy hány algyői lakos van a beruházás ellen, ha nem tartanak népszavazást? – tettük fel a kérdést. Mucsi erre azt válaszolta: szám szerint nem tudja, de Facebookon és e-mailben többen megkeresték. A helyiek olyan kérdéseket is feltettek neki, amelyekre nem tudott érdemben reagálni, mivel a válaszok számára is homályosak. Ez viszont azért meglepő, mert Mucsi Tamás szerint a DK Algyőn a legerősebb, s ha ez így van, s még sincs elég információja, akkor nem túl hatékony a pártmunka.

A DK-elnök kikérte magának, hogy ő lázítaná az embereket, de úgy véli, a lakosok nincsenek megfelelően tájékoztatva, hogy az üzem mit és milyen technikával termel majd. Mint elmondta: pontosan ő sem tudja, melyik vegyi anyagtól számít veszélyesnek az üzem. A promenad.hu azonban már JÚNIUS 15-én megírta: a folyékony kén és etoxi-alkohol miatt. Ezzel együtt egy választókerületi elnök egyik legfontosabb feladata először a tájékozódás, majd utána a sajtótájékoztató megtartása. A sorrend felcserélése ilyen kellemetlen szituációkat okozhat.

Mucsi Tamás felháborodottan közölte, hogy a sajtótájékoztatón a Rádió 7 és a promenad.hu-n, valamint a Vásárhelyi Televízión kívül más médium nem jelent meg, holott több helyi és országos sajtót is meghívott. A DK választókerületi elnökének felháborodása már csak azért is jogtalan, mert pártjával ellentétben elég sok helyi és országos médium nem költségvetési pénzből gazdálkodik, ezért egyáltalán nem kötelessége megjelenni egyszemélyes sajtótájékoztatókon. Ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy a DK-nak egyetlen önkormányzati képviselője sincs Algyőn, s ezért egy makói lakosnak kell eljönnie sajtótájékoztatót tartani – melynek során leginkább a sajtó munkatársai tájékoztatták a sajtótájékoztatót tartót – nem is kell csodálkozni azon, hogy más médium nem jelent meg az eseményen – különös tekintettel arra, hogy a „választókerületben Algyőn legerősebb DK-szervezet” is 0 fővel képviseltette magát.

M.J.-H.S.