Az ABCDays a nyelvtanulás szeretetéről, a velük való megismerkedésről szól a Szent István utcai Általános Iskolában. Immár 4. alkalommal rendezték meg idén a nyelvi hetet, amely igen nagy érdeklődést mutat a gyerekek körében. A magyar nyelv napján szavalóversenyt rendeztek az intézményben, kedden a német nyelvvé volt a főszerep, szerdán az orosz, csütörtökön pedig az angol nyelv kerül sorra. Utóbbiból versenyt hirdettek, így ezen a napon már nemcsak az iskola tanulói vesznek részt, hanem 8 másik intézményből érkeznek diákok. Pénteken pedig a hét összegzéseként egy filmet vetítenek le a diákoknak.

Béresné Kotymán Erzsébet, angol szakos tanár elmondta, az orosz nyelvre különösen nagy az érdeklődés a diákok részéről, hiszen ezt a nyelvet nem tanulják az iskolában, furcsa-idegen a számukra, ezért kíváncsiak is rá. Az interaktivitás, a játékosság a két legfőbb jellemvonása ennek a napnak. A cél az orosz nyelvvel történő megismertetésen túl az, hogy a diákok érezzék, milyen jó a saját anyanyelvükön kívül más nyelven is megszólalni. Ebben az évben Oroszország állat- és növényvilágáról, földrajzáról volt szó, orosz dalokat hallhattak, filmet nézhettek, cirill betűkről kaptak a gyerekek sablonokat, hogy gyakorolhassák az ABC-t.

Tóth Mária, a Szent István általános Iskola magyar-orosz-angol szakos tanára örömmel számolt be arról, mekkora sikere van minden évben az orosz nyelv napjának iskolájukban. „A gyerekek még 3-4 nappal a rendezvény után is oroszul köszönnek, kérdeznek tőlem szavakat. A mai napra rengeteg játékos feladattal készültem, amit a gyerekek lelkesen fogadtak.”

A nyelvtanítás jelenlegi helyzetével kapcsolatban Béresné Kotymán Erzsébet beszámolt arról is, hogy sokkal több technikai lehetőségük van a nyelvek oktatására manapság, hiszen interakítv tábla, nyelvi labor, nyelvi szakterem áll a tanárok és a tanulók rendelkezésére. Véleménye szerint a mai gyerekek előtt sokkal jobban kitárul a világ, több lehetőségük van az utazásra, ehhez elengedhetetlen a nyelvek elsajátítása.

A programokat szervezték: Sztupovszky Andrea és Metzger Ákos (német), Tóth Mária (orosz), Béresné Kotymán Erzsébet, Korsósné Pányi Katalin, Rébék-Kovács Zsuzsanna és Tóth Annamária (angol).

Ács Helga, ÉR.