Az október végén rendezték meg a makói József Attila Gimbáziumban az Olvasás Éjszakája című programot – amiról tudósítottunk is – , melynek az egyik helyszíne az intézmény pincéje volt. Akkor ez a föld alatti terület még igen elhanyagolt állapotban volt, de épp ezért a kísérteties hangulata miatt kiválóan illeszkedett a rendezvényhez. Most azonban szinte rá sem lehet ismerni erre a pincerészre. Mi történt itt pontosan? – arról Vezsenyi László testnevelő tanárral beszélgettünk.

– Amikor én még diák voltam, működött ifjúsági pinceklub a városban, ez adta az ötletet ahhoz, hogy ezt a mi intézményünkben is meg lehet valósítani – tudtuk meg a pedagógustól. A gondolatot gyorsan tett követte. Az igazgató az elképzelés mellé állt és ki is jelölték erre a célra a termek alatt futó pincerendszer egyik részét. Nagyon sok munka várt Vezsenyi Lászlóra, aki ebbe a diákokat is bevonta. Napokon keresztül pakolták ki innen a lomot és a törmeléket, mivel évtizedeken keresztül raktárként funkcionált ez a helyiség.

Vezsenyi László szabadidejének nagy részét az elmúlt hetekben a gimnázium alatt töltötte. – Le kellett csiszolni a falakat, s itt-ott még a hibákat is ki kellett javítani, ezt követően háromszor kellett átmeszelnem, hogy így nézzen ki – mutatott körbe a pincében a tanár. A mai diákság nagy részének el kellett magyaráznia, mit is jelent a pinceklub, illetve mit is lehet ott csinálni. A gyerekeknek ez nagyon tetszett, így örömmel segítettek.

– A klubot be is kell rendezni, így elhoztam ide használt bútoraim egy részét, illetve megunt szőnyegeimet – sorolta Vezsenyi László. Az egyik nagy közösségi oldalon egy felhívást is közzé tett, miszerint régi, de még jó állapotú foteleket, asztalokat, egyebeket vár. – Szerncsére nagyon sok felajánlás érkezett, így szép lassan otthonossá tudjuk varázsolni az egészet – folytatta a tanár. Sok társasjátékot is kaptak, valamint felállítanak egy csocsóasztalt is, a falra pedig egy modern darts tábla is kerül. A tervek szerint december 6-a körül egy Mikulás-parti keretében vehetik majd birtokba a jagosok a pinceklubjukat. A tanulók közül pedig kiválasztják azokat, akik kvázi működtetik ezt a közösségi teret, vagyis ügyeletet tartanak a különféle rendezvények ideje alatt.

Munkatársunktól. K.