16:25: Vége a nyílt ülésnek, zárt kezdődik.

16:16: Dr. Gonda János: Molnár Áron a viselkedésével éri el, hogy nem támogatja a testület egy része.

Molnár Áron kijelentette: a következő években sem kell, hogy díjazzák. – Nekem egy képviselőnek, frakciónak, volt polgármesternek sem kell megfelelnem, egyedül a lakosok érdekeit kell képviselnem – tette hozzá a településvezető.

15:55: A képviselők nem szavazták meg, hogy Molnár Áron egyhavi bérkiegészítést kapjon. Pongrácz Tamás a döntést azzal indokolta: a polgármester nem tekinti partnernek a testületet. – Én is azt érzem, hogy a képviselők nem működnek velem együtt – reagált Molnár Áron, aki hozzátette, eddig az összes algyői polgármester megkapta a jutalmat.

15:45: Az ünnepek közeledtével a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati intézményekben dolgozók minden évben bérkiegészítést kapnak. Minden intézményben egyhavi bruttó bértömeg áll rendelkezésre a teljesítmény szerinti jutalmazásra.

15:35: Szünet.

15:31: Az Algyőről busszal munkába járók útiköltségének 14 százlékát az önkormányzat téríti. A DAKK Zrt. és a településvezetés az erre vonatkozó szerződésen nem módosít – határoztak a képviselők.

15:24: Nem változnak az önkormányzat tulajdonában lévő termőföldek haszonbérleti díjai 2017-ben. Belterületen 1 forint 50 fillér, külterületen 1 forint fizetendő négyzetméterenként évente.

15:15: Nem emelkednek az önkormányzati bérlakások bérleti díjai 2017-ben – szavaztak a képviselők.

14:50: Határozatlan időre az önkormányzat üzemeltetésébe kerül az Algyői Horgásztanya – döntött a testület.

14:31: Korábban beszámoltunk, hogy az idei télen is lesz jégpálya Algyőn. Az üzemeltetést a Gyeviép NKft., a korcsolyák kiadását a Faluház végzi.

A tavalyi tapasztalatok alapján a korcsolyák karbantartására nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az önkormányzat emiatt egy fűthető faházat vásárol az eszközök tárolására. A polgármesteri hivatal műszaki csoportja megvizsgálja, hogy szárítórendszer kerüljön a faházba.

Az önkormányzat 150 ezer forintot ad a Gyeviépnek, hogy vásárolja meg a faházat. Ebből a későbbiekben plusz forrás származhatna, ugyanis a Kft. kiadhatja azt.

14:30: Folytatódik az ülés.

13:03: Ebédszünet, az ülés 14 órakor folytatódik.

12:39: A Délnyugati lakópark utcáinak, és az ’56-os emlékmű körül kialakított tér elnevezése a következő téma. A legutóbbi ülésen a három utca közül egyet már elneveztek, a név Tópart lett. A kettes utca a Búzavirág, a harmadik a Pipacs, a tér a Szent Anna nevet kapja.

12:17: A döntés: az önkormányzat november 25-ig kezdeményezze egy olyan találkozó létrejöttét, amelyen a kormány, a görög cég, és Algyő képviselői is részt vesznek. Indok: népszavazási kezdeményezés indult az új üzem miatt.

12:01: Szünet következik, döntés ezt követően születik.

11:58: Algyőn jelenleg 4423 választópolgár él. A népszavazást akkor kötelező megtartani, ha 25 százalék aláír annak érdekében, hogy kiírják a voksolást. 10 százalék kell ahhoz, hogy a képviselő-testület döntsön arról, legyen-e népszavazás – hangzott el.

11:47: – Egy képviselőnek nincs joga számonkérni a másikat – mondta Herczeg József. Állítása szerint több lakos is megkereste, hogy nincs szükség Algyőn az üzemre. “Molnár Áronnak sikerült Algyő hírnevét Kékfény színvonalra csökkentenie” – fűzte hozzá.

11:41: – Orvosként kötelességem védeni az algyőiek egészségét, ezért elutasítom, hogy kampányfogás lenne a tiltakozás – mondta Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó.

11:35: – A vizsgálatokat nem az önkormányzat, hanem a beruházó rendelte meg. Mindenképp szükséges a népszavazás – véli dr. Roczkó András képviselő.

11:19: Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó azokat a képviselőket kérdezi, akik korábban megszavazták, hogy a jelenlegi helyrajzi számon épüljön meg az üzem.

Molnár Áron: sem polgármesterként, sem képviselőként nem lehet érzelmi alapon dönteni. A szakhatóságok megállapították, hogy az üzem nem káros az egészségre. – Az Algyőn keringő rémhírek közül egyet sem támasztottak alá szakértővel. Ideje, hogy véget érjen ez a cirkusz – tette hozzá.

Dr. Gubacsi Enikő bízik a mai magyar hatóságokban, ugyanis egy sem állapította meg azt, hogy az adott helyen veszélyes lenne az üzem.

Balázs Zsolt számonkérésnek és ujjal mutogatásnak tartja Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó kérdését, és úgy látja, ez már a 2019-es kampány része. – Képviselőként figyelembe kell venni a szakhatóságok véleményét. Az egész családom itt él, és szeretném, ha az unokáim is Algyőn élnének – mondta.

Torma Tiborné nem érzi veszélyesnek a gyárat, ugyanis az Ipari Parkban több évtizede működnek veszélyesebb üzemek. Ő is kampányfogásnak érzi a beruházás elleni tiltakozást.

10:59: – Olyan kompromisszumot kell kötni, hogy mindenki megnyugodjon. Az üzem kerüljön kellő távolságba a lakóövezettől – javasolta Pongrácz Tamás.

10:56: – A beruházó cég nem fogad el más területet az üzem megvalósítására, ezért véleményem szerint Algyőre ne települjön a cég – jelentette ki Herczeg József.

10:51: – Mindannyian azt szeretnénk, ha biztonságban élnének az algyőiek – mondta dr. Gubacsi Enikő alpolgármester, aki szerint a megoldás: kérje az önkormányzat, hogy hívják meg egy olyan tárgyalásra, amelyen a kormány és görög cég képviselői is részt vesznek.

10:35: Herczeg József képviselő: senkinek nem szabad megtiltani, hogy népszavazást kezdeményezzen. A jegyző részéről hiba történt, hogy a hitelesítést követő 11 napig írásban nem értesítette a kezdeményező magánszemélyt, Jánossy Attilát, hogy elindíthatja az aláírásgyűjtést.

Dr. Varga Ildikó jegyző reagált: október 27-én telefonon beszélt Jánossy Attilával. A jogszabály szerint írásban nem kötelező jelezni a hitelesítést, amit egyébként a település honlapján megjelentettek.

10:29: November 30-án közmeghallgatást tartanak a vegyipari üzemmel kapcsolatban. Pongrácz Tamás szerint a cég már hamarabb is megszerezheti az építési engedélyt, ami által a közmeghallgatás értelmetlen lesz.

Ha így nézzük, a népszavazási kezdeményezés is az – reagált Molnár Áron.

10:26: Dr. Gubacsi Enikő alpolgármester: a kormányrendeletet az algyői önkormányzat nem tudja felülírni.

10:21: – A görög cég lekezeli az algyői testületet, ugyanis nem áll elénk a valós adataival – jelentette ki Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó, aki szerint Molnár Áron polgármester nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a vállalat megjelenjen a képviselők előtt.

Röhej, hogy egy ekkora beruházásról nincs bővebb információ és nem ismerjük ezzel kapcsolatban a lakosok véleményét – mondta Pongrácz Tamás.

10:13: Pongrácz Tamás: mit kellene tenni annak érdekében, hogy a beruházó végre személyesen megjelenjen az önkormányzat köreiben?

Molnár Áron: ezt nem az ülésen, hanem az esti fórumon kell megkérdezni. Az önkormányzat továbbra is harmadik félként van jelen az állam és a cég tárgyalásai mellett.

Pongrácz Tamás maszatolásnak és porhintésnek nevezte a mai fórumot, ugyanis május óta kérik, hogy a görög vezetők jelenjenek meg a településen.

Molnár Áron: a kormány sem találkozott még a görög vezetővel, csak képviselővel.

Mi az oka annak, hogy nem állami, hanem magánterületen valósul meg a beruházás? – kérdezte Pongrácz.

Molnár Áron: erről sem a képviselő-testületi ülésen kell érdeklődni.

10:06: A K&P Chem Kft. vegyi üzem ügyében tárgyaltak kormányzati döntés kezdeményezéséről.

A Jogi Ügyrendi és Humán Bizottság, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság, valamint a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság sem ért egyet a kezdeményezéssel. Dr. Gonda János és Pongrácz Tamás nem érti, hogy a képviselőket miért nem tájékoztatták hamarabb, hogy ma este 18 órakor a görög cég lakossági fórumot tart a Faluházban.

Molnár Áron: a konkrét meghívó a héten érkezett meg. Amint megkapták, közzétették a település honlapján és tájékoztatták az érintetteket.

09:39: 266 millió forintnyi szolidaritási adót von el jövőre az önkormányzattól az állam. A kormány megvizsgálja a települések adóerőképességét. Azokon a helyeken, ahol az egy főre jutó adóerő meghaladja a 32 ezer forintot, ott fizetni kell. Algyőn ez a magas iparűzési adó miatt 150 ezer forint körül mozog.

Dr. Gonda János szerint Molnár Áronnak fel kellene venni a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével a kapcsolatot, hogy vizsgálják meg, milyen lehetőségek vannak a szolidaritási adó csökkentéséről.

A grémium megszavazta dr. Gonda János javaslatát.

09:30: 2023. január 30-ig meghosszabbítja a Szegedi Vízművel a szolgáltatási szerződést az önkormányzat – döntöttek az ülésen.

09:13: Dr. Gonda János képviselő arra emlékezett, hogy húsz éve, 1996. október 27-én döntött Algyő lakossága arról, hogy a nagyközség önállóvá váljon.

09:11: Torma Tiborné képviselő: a gyászmisével egybekötött búcsúztató november 25-én, 14 órakor lesz Szegeden, a Felsővárosi templomban.

09:08: Pongrácz Tamás ismertette Kátó Sándor életútját. A képviselő javaslata, hogy a testület tekintse saját halottjának az elhunytat.

09:06: – Múlt hét szombaton sajnálatos esemény történt Algyőn, ugyanis hosszú betegség után elhunyt Kátó Sándor, aki elindította a Móra Ferenc Népszínházat, valamint a boksz népszerűsítését – mondta Molnár Áron.

09:04: Molnár Áron polgármester megnyitotta a testületi ülést. Az összes képviselő jelen van az ülésen.

Megyeri József