A mobilcégek minden számra kiküldtek egy üzenetet, amelyben figyelmeztetik a használókat, hogy azonosítsák magukat, amire 15 nap áll rendelkezésre.

Az adatellenőrzéshez magánszemélyektől személyi igazolványt és lakcímkártyát, vagy Magyarországon kiállított új típusú vezetői engedélyt és lakcímkártyát, továbbá ezek hiányában útlevelet és lakcímkártyát kérnek.

Az ügyfeleknek személyesen kell befáradniuk a telefontársaságok irodáiba.

Ha a számhasználók ennek nem tesznek eleget, a kimenő hívásokat 30 napra korlátozza a szolgáltató, ha erre sem reagálnak az érintettek, a kártyáikat véglegesen inaktiválják.

Emlékezetes, korábban a napilap arról számolt be: szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére mintegy 200 ezer SIM-kártyát vásároltak, ezeknek egy része a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolt.

Szigorítanák a SIM-kártyák szabályozását

Tovább szigorítaná az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága az úgynevezett eldobható SIM-kártyákat érintő, Pintér Sándor által jegyzett javaslatot.

Beleírnák a törvénybe, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke – a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter véleményének kikérése után – külön rendeletben határozhatná meg, hogy egy egyéni, illetve üzleti előfizetőnél legfeljebb mennyi ilyen kártya lehet.

Az eredeti javaslatban is szerepel, hogy a szolgáltatóknak kötelező lenne ellenőrizni a kártyák vásárlóit. Ezt a bizottság annyival egészítené ki, hogy amennyiben a szolgáltatók eközben valami gyanúsat vagy rendelleneset észlelnének, akkor azt jelezniük kellene a hatóságoknak.

Forrás: hirado.hu