A kiadós eső ellenére, szép számban vonultak fel a csapatok szombaton reggel Balástyán, hogy összevessék, ki milyen módon dolgozza fel azt a malacot, mely már leölve került a böllérek és segítőik elé.

Az ünnepélyes megnyitó beszédeket, és a hideg időben, melengető érzést nyújtó kupica pálinka elfogyasztása után, minden csapat elkezdhette a disznó megperzselését.

A csapatok kiváló ütemben haladtak, hiszen pillanatok alatt részeire bontották a malacokat, amit követően elkezdődhetett a „disznóságok” legyártása. Szelték a tepertőnek valót, majd kisütötték annak zsírját, darálták a hurkának és kolbásznak valót, de természetesen a tradicionális hagymásvér elkészítése sem maradhatott ki a menüből.

Mindeközben színpadi műsorok is színesítették a napot. Volt itt Tordáról asszonykórus, néptánc és moderntánc valamint a helyi kis óvodások is készültek az alkalomhoz illő mondókákkal és énekekkel.

De ellátogatott Újszentesről a Dalárda férfikórus, és a háziasszonyok csapata is, akik a „rózsaszín táncuk” után spanyolos temperamentummal és produkcióval tértek vissza a színpadra. A kicsit kellemetlen időjárás mellett, kellemes kikapcsolódást nyújtó műsorszámokról és előadóikról, még több képet IDE kattintva, a galériában tekinthet meg.

Székely vendégei is voltak a rendezvénynek, akik a saját tájegységüknek megfelelően készítették el hurkát és a kolbászt is. Ez utóbbit természetesen pirospaprika nélkül, hiszen az erdélyi konyha híres a fehér konyhájáról, de így is egy olyan ízt tudtak produkálni, mely a zsűri tetszését kimagaslóan elnyerte. Így ők vihették haza azt a vándorserleget is, mely az idei évtől kezdve, minden esztendőben odaítélésre kerül egy csapatnak. A serleget a Szabadtűzi Lovagrend tagjai nyújtották át a jutalmazott böllérbrigádnak.

Megjelentek a hagyományos disznó feldolgozás mellett, a tradicionális ételek, mint a puliszka, a pörköltek, a tepertő, melyek izéről az ítészek mondták el kritikájukat, illetve a húsoknál, annak formázását is figyelembe vették a bírálat során.

A napközbeni programot tehát az eredményhirdetés zárta, ahol kiosztották a legfinomabb süteménynek járó díjakat, valamint a legkiválóbb kolbász és a legjobb étel elkészítőjének is serleget, valamint oklevelet adtak át.

Este a Böllérbál zárta a XVI. Balástyai Böllérfesztivált.

 

RV