Egy számítógép – legyen az akár laptop, akár asztali gép, ma már koránt sem luxus, de azért továbbra is nagy beruházás, amit érdemes alaposan átgondolni. Egyrészt nem mindegy, mire akarjuk használni, ez a legfontosabb szempont. A felhasználás eleve meghatározhatja, hogy asztali PC-t, vagy laptopot válasszunk, és ha ebben döntöttünk, még mindig kérdés, hogy inkább munkára, inkább játékra, vagy egyszerűen csak netezésre, zenehallgatásra, filmnézésre használnánk-e. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ahány ember, annyi féle konfiguráció létezik.

A MIX PC-nél akár a tabletet, okostelefont is szervizelnek, főleg az androidos készülékeket. Ezekkel kapcsolatban fontos lenne megjegyezni, hogy töltés közben nem lenne szabad őket használni. A legtöbb hiba ugyanis így keletkezik, könnyen kitörik belőle az aljzat, ami miatt nem lehet majd őket tölteni.

Akármilyen gépünk is van, fontos, hogy úgy használjuk, hogy minél tovább működőképes maradjon. A laptopoknál például lényeges, hogy mindig szilárd, egyenes felületen álljanak, ne párnára téve az ölünkben, vagy az ágyban. Hiszen a laptopok alján van a szellőzőnyílás, ami biztosítja a szerkezet hűtését. Használhatunk hozzá akár hűtőpadot – ami magára a laptopra is csatlakoztatható.

Gyakori hiba, hogy beleömlik a kávé, a tea a gépbe. Asztali gép billentyűzete esetén ez nem olyan nagy baj, mint egy laptopnál, de azért akkor is okozhat bosszúságot. A legfontosabb ilyenkor, hogy azonnal áramtalanítsuk a gépet, asztali gép esetén a billentyűzetet húzzuk ki, laptop esetén pedig azonnal kapcsoljuk ki a szerkezetet és vegyük le az akkumulátort – aztán irány a szerviz. Ne próbáljuk mi magunk megoldani a gondot.

A gépek karbantartása is rendkívül fontos, ha szeretnénk sokáig használni számítógépeinket. Azonban a karbantartást ne mi magunk végezzük, inkább vigyük el félévente, évente szakszervizbe, ahol kitakarítják, és ha szükséges, rendbe teszik.

A gépeink védelmét két csoportra oszthatjuk: a vírusok elleni védelem az egyik csoport. Remek, ingyenes vírusirtó programok érhetők el, de vannak olyan újabb vírusok, amelyek ellen csak úgy védekezhetünk, ha nem kattintunk felelőtlenül. Akadnak olyan „reklám-vírusok” amelyek úgy fertőzik meg a rendszert, hogy szinte észre sem vesszük, csak azt tapasztaljuk, hogy teljesen más lesz a kezdőlapunk, a kereső oldalunk, és folyamatosan reklámokat dob fel. Ezek a vírusok eleinte ártalmatlannak tűnnek, de később átalakulnak olyan kártevőkké, amik komoly problémákat okozhatnak a rendszerben.

A gép védelmének másik oldala a mechanikus meghibásodások elleni védelem. A mai asztali PC-ket már nem kell rendszeres időnként „rendszer karbantartanunk”, „töredezettség mentesítenünk”, Windows 7-es rendszer fölött ez már automatikus. Viszont az asztali gépekre is vonatkozik, hogy a szellőzőnyílásukat ne takarjuk el. Illetve figyeljük a hangjukat. Ha hangosabbá válnak, az jelzi, hogy szükség van egy tisztításra. De ne essünk neki a porszívóval, azzal hatalmas károkat okozhatunk. Irány a szerviz!

Ha szeretnének új számítógépet, vagy szeretnék bővíteni a meglévő gépüket, megbízható, gyors szervizre van szükségük, keressék a MIX PC Számítástechnikai Üzletet Hódmezővásárhelyen, a Petőfi utca 5. szám alatt (a régi festékbolt helyén). Telefonon a 70/605-9390-es számon érdeklődhetnek, illetve megtalálják az üzletet a facebookon is, MIXPC-Hódmezővásárhely néven, ahol folyamatosan tájékozódhatnak az akciókról is. Az üzletben a gamerek, vagyis játékosok is megtalálnak mindent, amire szükségük lehet, hisz az üzlet egy részlege csak az ő igényeikkel foglalkozik (kellékek, gamer gépek egyedi igény szerint). A MIX PC hétköznapokon reggel 9-től este 7-ig várja a vásárlókat, szombaton pedig 9-14 óra között tartanak nyitva.

Karácsony közeledtével pedig remek hír, hogy ha valaki szeretné új számítógéppel meglepni a családját, a gyermekeit, vagy akár saját magát, a MIX PC-ben hamarosan egy nagyszabású, egy napos akciót tartanak, hihetetlen kedvezményekkel! Ennek részleteiről pedig november 19-én hallhatnak bővebben a Rádió 7 Családi magazinjában – illetve olvashatnak itt a promenad.hu-n.

Kiskata