Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából Makón a Szirbik Miklós Egyesület, a Belvárosi Református Egyházközség és a Juhász Gyula Református Gimnázium közösen írt ki szépirodalmi pályázatot a város középiskolásai számára. – Novella, családi visszaemlékezés vagy riport megírásával indulhattak a diákok – nyilatkozta Forgó Géza. A Szirbik Miklós Egyesület elnöke pénteken a Hagymaház pódiumtermében adta át a díjakat a legjobbaknak.

Az egyesület számára nagyon fontos a helyi értékek megőrzése, s ebbe beletartoznak azon események is, melyek egykoron jelentős szerepet játszottak Makó történetében. Innen jött az ötlet, hogy az ifjúságot is megmozgassák annak érdekében, hogy a hatvan esztendővel ezelőtti történéseket felelevenítsék. Ehhez persze a fantázia is nyugodtan társulhatott, mivel szépirodalmi pályázatról volt szó.

A zsűri végül két díjat ítélt oda. Az egyiket Sipos Maja Flóra kapta. A József Attila Gimnázium tanulója Tóth Ferenccel készített interjút. Feri bácsi személyesen is átélte a hat évtizede történt makói eseményeket és a vele való beszélgetést dolgozta fel Maja. Mellette a Juhász Gyula gimnázium diákja kapott még elismerést. Tasi Renáta pedig Utolsó levél címmel adta be pályázatát. A két győztes munkát a következő helyen lehet megtalálni és elolvasni: www.szirbikegyesulet.hu oldalán a Kutatások címszó alatt.

– A novellám egy gimnazista fiúról szól, akinek a történetét, illetve a körülötte zajló eseményeket mutatja be ez a mű – tudtuk meg Tasi Renától. A diáklány hozzátette: nem ez az első irodalmi próbálkozása, eddig főleg verseket írt, ez az első prózai munkája. A gimnázium rendészeti szakán tanul, amitől igen messze áll az írás világa. – Még pontosan nem tudom, mivel is akarok a későbbiekben foglalkozni, de a szépirodalom biztosan benne lesz, ha másképp nem is, de hobbiként biztos – tette hozzá mosolygva a kiszombori Tasi Renáta.

Munkatársunktól. K.