Szerbiában, Romániában élő magyarok közül legutóbb hatvanegyen döntöttek úgy, hogy élni kívánnak az Orbán-kormány által hozott azon intézkedések egyikével, miszerint felvehetik a magyar állampolgárságot. A makói városháza dísztermében csütörtökön Farkas Éva Erzsébet polgármester előtt tették le közösen az esküt, majd ezt követően egyenként átvették az ezt igazoló dokumentumot.

– Nem csak gratulálni szeretnék, hanem elnézést is kérek a jelenlévőktől, hogy tizenkét esztendeje cserben hagytuk őket a kettős állampolgárságról szóló csúfos népszavazás kapcsán – mondta köszöntőjében a polgármester. Farkas Éva Erzsébet kiemelte: a 2004. december elejei voksolás eredményéről akkor sírva beszélgetett telefonon a csíkszeredai barátaival. – Szerencsére most már teljesen más a helyzet, hiszen egyre többen kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, közel 500 ezren tették le eddig az esküt – fejtette ki a városvezető.

A makói városházán kapott magyar állampolgárságot Bodnár Antal is. – Korábban csak távoli álomnak tűnt, hogy ezt egyszer megkaphatom, napjainkra azonban ez már valósággá és egyszerűvé vált – mondta a temesrékási plébános. Az egyházfi nem egyedül jött erre a fontos eseményre a Temesvártól nem messze lévő kisvárosból, hanem egy család is elkísérte, mivel ők is sikeresen kérvényezték a honosításukat. Bodnár Antal röviden beszélt a településéről és arról is, miért jön át alkalmanként Magyarországra, ezek részleteit itt hallja tőle:

##audio:3353##

– Magyar faluban születtem, magyarok a szüleim, magyarul beszélek, csak a trianoni határ elválaszt engem az anyarországtól, most azonban ennek az állampolgárságnak köszönhetően azt érzem, hogy számítanak itt is rám – vette át a szót Molnár Tibor. Az Arad megyei Kisperegről érkező 36 esztendős fiatalember – elmondása szerint – havonta két alkalommal jön át Magyarországra. – Ilyenkor többnyire Makót és Orosházát keresem fel, az anyaországban nincsenek rokonaim, egyedül dédapám született itt, de ő már régen elhunyt – sorolta Molnár Tibor.

Munkatársunktól. K.