A műsor elején dr. Harkai István ismertette: a tavalyi évhez képest 26 százalékkal csökkent a balesetek száma. Ennek oka, hogy 2015-ben a rendőrök leginkább a bűnmegelőzésre, míg idén a közlekedésbiztonságra helyezték a hangsúlyt. Több azonban a halálos baleset: az idén már hat történt a kapitányság illetékességi területén, míg tavaly január és november között kettő. A legtöbb karambol az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodás szabályainak megszegése miatt következik be.

– A közlekedési ismeretek elsajátítását már gyermekkorban el kell kezdeni. Problémát okoz, hogy a felnőttek felelőtlenül közlekednek a gyermekeik előtt – mondta Mészáros Csaba. Az egyik leggyakoribb negatív példa, hogy a biciklisek nem szállnak le a gyalogátkelőknél, hanem átkerekeznek azokon.

A műsorhoz több hallgató is hozzászólt. Panasz érkezett arra, hogy a Rózsa és a Tóalj utca kereszteződése nem belátható, balesetveszélyes. Megvizsgálják, mi lehet a megoldás – hangzott a válasz.

Erzsébet nevű hallgatónk jelezte: a Teleki utcán, a kettős korforgalomnál lévő parkoló miatt a Kinizsi utcai kerékpárútról érkezők számára nem belátható a kereszteződés. A rendőrség utánajár, mit lehet tenni az ügyben.

A Vámház utcán 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, ennek ellenére száguldoznak az autósok az utcában – vetette fel egy hallgatónk, István. Ennek kapcsán elhangzott: a rendőrség csak meghatározott helyeken használhat traffipaxot. A mérési pontokat elsőként engedélyeztetni kell a kapitányságoknak, csak ezt követően mérhetik egy-egy utcában, úton a járművek sebességét.

Rozália hozzászólásában jelezte: a Nyár utcán lévő iskolánál nincs parkoló, így a sarki épület mindkét oldalánál az úton állnak az autók. Emiatt nehéz az egyébként is szűk utcába hajtani. Hallgatónk szerint egyirányúvá kellene tenni az utcát. A műsor vendégei elmondták: aki ilyet tapasztal, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen, hogy rögtön tudjanak reagálni. Megvizsgálják, hogy valóban szabálytalanul várakoznak ott, vagy csak a forgalmi helyzet kedvezőtlen.

A rendőrkapitányság a jövő héten fokozott közúti ellenőrzést tart. Hétfőtől csütörtökig főként a kerékpárosokat ellenőrzik. Egy hallgatónk arról érdeklődött, hogy a biciklisek telefonálhatnak-e. Mészáros Csaba reagált: az autóvezetők menet közben nem használhatnak kézben tartott telefont, jelzőlámpánál történő megállásnál viszont igen. A kerékpárosokra más vonatkozik, ők forgalmi okból történő megállásnál sem telefonálhatnak.

Megyeri József