Tíz éve a Kapcsolat Központ létrehozásával, olyan „vásárhelyi modell” jött létre, amely annak idején országosan egyedülálló módon komplex szociális intézményrendszert jelentett, összevonva az alap- és szakellátást, illetve a gazdasági irányítást, a minél hatékonyabb működés érdekében. 2007-től nemcsak a hódmezővásárhelyieket segíti, támogatja az intézmény, hanem a mártélyiakat, a székkutasiakat és a mindszentieket is.  A Kapcsolat Központ különböző szolgálatai összességében közel 2000 gyermeknek, fiatalnak, felnőttnek, idősnek nyújtanak támogatást, mint például a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ vagy a Csodaház Foglalkoztató Napközi, illetve a Kovács-Küry Időskorúak Otthona. Az elmúlt 10 év egyik legfontosabb eredménye a halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozó Csodaház Foglalkoztató Napközi elindítása volt, amely annak idején szülői kérésre, önkormányzati támogatással valósult meg az Endre Béla utca 2. szám alatt. A Kapcsolat Központhoz hasonlóan ezen intézmény is „vásárhelyi modell”-nek tekinthető, hiszen korábban az országban alig volt arra példa, hogy a szülők és hozzátartozók számára megoldják súlyosan sérült gyermekeik gondjainak orvoslását.

„Az vezérelt bennünket, hogy azoknak a szülőknek nyújtsunk segítséget, akiknek gyermekei napi 24 órás ellátást igényelnek. A gyermekek oktatásával is foglalkoznak a gondozók a terápia mellett, rendelkezésre áll hátgerinc hidromasszázs kád és fényterápiás szoba is. Bízom benne, hogy ez a ház eddigi tíz évét beváltotta, és jól működött. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy nemzetközileg is elismerik az intézményt. Többször voltak itt külföldiek tanulmányozni a vásárhelyi modellt.” – fogalmazott Almási István polgármester.

„Ez a 10 éves jubileum olyan alkalom az intézmény életében, mint amikor születésnapra készül a család. Ilyenkor egy kicsit számot is vetünk. Nagyon sok öröm, nehézség, siker, kihívás köthető ehhez a tíz évhez. Az ünnepség sorozat a pénteki napon fog beteljesedni, amikor egy konferenciát szervezünk a városháza dísztermében. A 10 éves jubileumi ünnepséget Almási István polgármester nyitja meg, az eseményen beszédet mond Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő. Czibere Károly szociális ügyekért- és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a szociális helyzetről és jövőképről tart előadást, a Kapcsolat Központ fennállásának első évtizedét Bálint Gabriella főigazgató foglalja össze. Az ünnepségen a Szociális Munka Napja alkalmából kitüntetéseket és elismeréseket adnak át a szociális ágazat dolgozóinak. Este pedig egy jótékonysági humorestet szerveznek a Bessenyei Ferenc Művelődési központban, amelyen fellép Lorán Barnabás Trabarna és Ürmös  Zsolt, a Showder Klub és a Comedy Central népszerű humoristái.”

Jelenleg 16 halmozottan sérült gyermekkel családias hangulatban foglalkoznak a gyógytornászok, gyógypedagógusok, speciális igényeiknek megfelelően fejlesztve őket. Mucsi Lacika az egyike a Csodaházban foglalkoztatottaknak.

Édesanyja, Mucsi Istvánné elmondta, hogy rengeteget segít a Csodaház abban, hogy az életük könnyebb legyen. Lacika halmozottan sérült, súlyos agykárosodása, nem lát, teljesen elesett, ráadásul nagyon gyenge az ellenálló képessége, így sokszor előfordul, hogy még a Csodaházba se tudja elhozni az anyukája. Azonban amikor ez megvalósul, akkor mindenki örömmel fogadja őket, és mindent megtesznek azért, hogy jobbá tegyék az életüket.

ÉR.