A Szirbik Miklós Egyesületet elsősorban azért hozták létre, hogy ápolják, megőrizzék és bemutassák Makó helytörténetét. Novemberben számos programot szerveznek ennek érdekében, melyre mindenkit szeretettel várnak. Hogy pontosan mivel is készülnek, készültek az ősz utolsó hónapjára a szirbikesek, arról Forgó Géza elnökkel beszélgettünk.

– November 5-én, szombaton átmegyünk a közeli Pécskára, ahol megkoszorúzzuk a templomkertben található Klebelsberg Kunó-szobrot, az egykori magyar oktatásügyi miniszter ott született, de neki köszönhető az is, hogy a makói tanyavilágban iskola létesült – nyilatkozta Forgó Géza. Az elnök kiemelte: a pécskai kirándulás során az ottani történész-pedagógus Nagy István kalauzolja a makóiakat.

November 17-én 17 órától a Juhász Gyula iskolában két előadásra várják az érdeklődőket. – Elsőként egy fiatal néprajzkutató, Vukov Anikó ismerteti a makói vöröshagyma gyógyító hatását, majd a szegedi Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense, Medgyesi Konstantin beszél a Maros-parti város 1944 és 1948 közötti történetéről, ez azért érdekes, mivel mindezt a korabeli sajtón keresztül teszi – folytatta az elnök. Az egyesület tagjai egy olyan applikációt is készítenek, melynek segítségével mobiltelefonon keresztül is megismerhető lesz Makó helytörténete, illetve híres szülöttei. Ez várhatóan november végétől már letölthető lesz.

Az egyesület november 25-én 17 órakor a labdarúgás napján egy beszélgetős rendezvényt szervez a Hagymaház pódiumtermében. – Szeretnénk vendégül látni egy NB I-es játékost is a helyi sportemberek mellett, de ez még tárgyalás alatt van, ekkor mutatjuk be a város új sport honlapját is – vette át a szót Halász Tamás. Az egyesület alelnökétől megtudtuk: közel 30 makói sportágat vonultat fel ez a honlap, több mint tízezer fotón. Az internetes oldal adatbázisa folyamatosan bővül, melybe a makói Sportmúzeum, levéltár, sportegyesületek és magángyűjtők képei kerültek, kerülnek be.

Munkatársunktól. K.