Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült az Amikor megszűnik a félelem című dokumentumfilm, amelynek legfőbb célkitűzése az volt, hogy bemutassa Vásárhely forradalomban betöltött szerepét.

Az alkotás mögött óriási kutatómunka van, amelyben több intézmény, magánszemély is aktívan kivette a részét, a Vásárhelyi Televízió munkatársai mellett. Így például részt vállalt a feladatokban a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi részlegének dolgozói, Németh László Városi Könyvtár helytörténészei, Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi, dr. Miklós Péter és Zeman Ferenc, illetve Arany-Tóth Attila, aki sok interjúnál a riporteri feladatokat látta el, valamint dokumentumokkal segítette a munkát Mágori Sándor, Hegyi Endre és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

A mintegy 80 perces dokumentumfilm első része a forradalom vásárhelyi eseményeivel foglalkozik, amelyben hiteles képet fest arról, hogy a vidéki városban – Szeged után másodikként – diákgyűlésen fogalmazták meg a forradalom főbb követeléseit. Ebben nagy érdeme volt Csoma Lajosnak és Zrínyi Péternek, akik részt vettek az október 16-i MEFESZ nagygyűlésen is Szegeden, hogy aztán a vásárhelyi eseményekben is kulcsszerepet töltsenek be.

A film interjúk, archív felvételek és dokumentumok során át kalauzolja a nézőt az 1956-os eseményekben. A második egységet Gácsi László tragikus sorsa adja. 1956. december 10-i János téri néma tüntetésen érte a Mérleggyár normaosztály-vezetőjét a halálos lövés, ezzel ő lett a forradalom egyetlen hódmezővásárhelyi halálos áldozata. Természetesen ezt követően a megtorlások rengeteg ember életét nyomorították meg. A tragédiájukkal foglalkozik a film harmadik része.

Az ünnepélyes bemutatón beszédet mondott Prof. Dr. Gyulai József akadémikus, aki a forradalom idején a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára volt, így testközelből élte át a szervezkedés eseményeit. A november 4-i események pedig zenei tehetségét is megihlették: Gyászindulót komponált, amelyet a pénteki rendezvényen Borsos Annamária Príma-díjas művésztanár adott elő. Gyulai József elmesélte a darab keletkezési történetét: 1956. november 4-én a rádióbeszédet követően ült zongorához, hogy megkomponálja a művet, ami tulajdonképpen csonkán maradt. Három egységből tevődik össze. Az első egy motorikus rész, ami a szovjet katonacsizmák dobogását imitálja, a második egy lírai egység, ami az akkori fiatalokat jeleníti meg, a harmadik pedig a halál dallama.

Az esten beszédet mondott dr. Kószó Péter alpolgármester, aki kifejtette, hogy ezen a napon nemcsak a hősökre emlékezünk, hanem egyúttal köszönetet is mondunk nekik áldozatvállalásukért, mindnyájukra hálával gondolunk.

A filmet a Vásárhelyi televízió is műsorra fogja tűzni. Előzetes a dokumentumfilmből:

ÉR.