Az 1956-os forradalom leverése utáni években keletkezett forrásanyagnak tekinthető riportokban, visszaemlékezésekben gyakran, és a „Special Committee on the Problem of Hungary”, az ENSZ által létrehozott bizottság, 1957-es jelentésében is feltűnik a négyezres szám. A 4000, szovjet harci járművekre utal, többnyire tankokra. Kis számban T-34, illetve a frissen kifejlesztett, még bevetésen addig nem használt T-54 típusú harckocsikra. A Forgószél hadművelet előkészítését, a titkos csapatmozgásokat a határmenti és az útba eső települések lakói észlelték. Megfigyeléseikből, a beáramló hadoszlopok sebességéből, és az áthaladás időtartamából következtettek erre a számra. Továbbá abból, hogy Budapestet, több nagyvárost, az ország fontosabb stratégiai célpontjait November 4-ig, a hadművelet indulásáig körbevettek tankokkal. A hivatalos adatok ezt a számot máig nem erősítik meg.

A fenti sorok megtalálhatóak minden egyes gyufásdobozon, amelyből 4000-et helyeztek el az Emlékpont emeleti termében, az Iván szobor talapzatának közelébe, árnyékába.

Radics Márk képzőművész, az installáció megálmodója, kivitelezője az apró, sorozatgyártásban készített tárgyakkal, amelyek mindegyike egy-egy harckocsit, -járművet, -eszközt jelenít meg, a szovjet csapatok hatalmas voltát, a négyezres szám gigantikus – talán ép ésszel – felfoghatatlan voltát kívánta érzékeltetni. Illetve azt a túlerőt, amit az elnyomók képviseltek a szabadságukért harcoló magyarokkal szemben.

Az ötlet három évvel ezelőtt fogalmazódott meg a művész fejében, de a gondolat várta a neki megfelelő időt és helyet. A speciálisan november 4-éhez köthető installáció elkészítése nem kevés időt, energiát és türelmet vett igénybe. A tervek elkészítése után jött a sorozatgyártás (amellyel nagy művészi elődök előtt tiszteleg az alkotó), majd minden egyes gyufásdoboz esetében ki kellett cserélni a „burkot”, így nyerték el a funkcionális tárgyak tank mivoltukat.  Az elhelyezés, amelyben a művészt segítette Szilágyi Gergely és Donka Gergely, maga másfél napot vett igénybe.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője. Az installációt méltatta Varga Nóra, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

A megnyitás aktusa sem volt kevésbé különleges, mint maga az installáció: a T-34 zenekar remegtette meg a jelenlévők dobhártyáját, illetve a Konferenciaterem falait. A szovjet harckocsiról elvezett banda decibeljei úgy söpörtek végig a hallgatóságon, mint ahogy az a 4000 tank tiporta szét lánctalpaival a szabadság reményének utolsó morzsáit 1956. november 4-én.

ÉR.