Az Amikor megszűnik a félelem című dokumentumfilm az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült. Az előkészületek már nyáron megkezdődtek, és hatalmas kutatómunka áll mögötte, amelyben szerepet vállaltak a Vásárhelyi Televízió munkatársai, a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi részlegének dolgozói, Németh László Városi Könyvtár helytörténészei, Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi, dr. Miklós Péter és Zeman Ferenc, illetve Arany-Tóth Attila, aki sok interjúnál a riporteri feladatokat látta el, valamint dokumentumokkal segítette a munkát Mágori Sándor, Hegyi Endre és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

„Ilyen részletességgel a vásárhelyi eseményeket még sosem dolgoztuk fel” – jelentette ki dr. Kószó Péter a szerdai sajtótájékoztatón. Hódmezővásárhely alpolgármestere kiemelte, hogy ez a film fontos láncszem abban, hogy tisztázzuk, nemcsak Budapest, hanem a vidék is rendkívül fontos szerepet vállalt a forradalomban. Hiszen az október 16-i MEFESZ nagygyűlést követően (ahol először fogalmazták meg, hogy az orosz csapatoknak távozniuk kell, illetve szedték pontokba a követeléseket), másodikként Hódmezővásárhelyen szerveződött diákgyűlés.

Rókus Ákos, a film rendezője, a VTV ügyvezető igazgatója is hangsúlyozta, hogy a mintegy 80 parces alkotás hiánypótló, hiszen 12 olyan ember szólal meg, akik valamilyen formában részt vállaltak az ’56-os eseményekből. Emellett olyanok is feltűnnek a filmben archív felvételek formájában, akik már nincsenek köztünk.

A dokumentumfilm három alappilléren nyugszik. Az első a forradalmi események bemutatása. A film a vásárhelyi eseményekre összpontosít, de nem kizárólagosan, hiszen az egyes szereplők az események országos sodrásában is érdekeltek. A második elem Gácsi Lászlónak, Vásárhely egyetlen halálos áldozatának tragikus sorsának ismertetése. Míg a harmadik részben a megtorlás szörnyűségeit tárják a néző elé az alkotók.

A dokumentumfilmet november 4-én, pénteken 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mutatják be a nagyközönségnek. A vetítés ingyenes. A Vásárhelyi Televízió is műsorra tűzi a filmet, illetve országos sugárzást is terveznek.

ÉR.