Mára a balti tagállamok nagy része, valamint Lengyelország északkeleti része a fertőzés miatt kereskedelmi korlátozás alá került. A betegség visszaszorításáért tett nemzetközi lépésekről Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács elnöke beszélt elsőként a Nimród Vadászújság áprilisi számában. Párizsban már megkezdték a hivatásos vadászok kiképzését. Cikkünkben összefoglaljuk mit is érdemes tudni a sertéspestisről.

2016. január 1. és augusztus 31. között az érintett Európai Uniós tagállamok a Bizottság Állatbetegség Jelentési Rendszerén (ADNS) a következő kitöréseket jelentették:

Kitörések száma házi sertés(időszak)        Kitörések száma vaddisznó(időszak)

Észtország          6 (július-augusztus)          707 (január-augusztus)

Lettország          2 (július-augusztus)          568 (január-augusztus)

Litvánia 17 (június-augusztus)      197 (január-augusztus)

Lengyelország    15 (június-augusztus)      28 (január-július)

Olaszország        18 (február-július)            38 (január-március, augusztus)

Összesen             58          1538

Házi sertésben megállapítható, hogy a kitörések száma a tavalyi év azonos időszakához képest Észtországban és Lettországban lényegesen alacsonyabb, a többi fertőzött tagállamban hasonlóan alakult, mint 2015-ben.

Vaddisznókban talált ASP esetek száma a tavalyi év azonos időszakához képest jelentősen nőtt Észtországban, Litvániában és Olaszországban (Szardínia szigetén), Lengyelországban pedig csökkent.

Az egyes kitörések körül kijelölésre kerültek a különböző korlátozások alá tartozó területek.

A legújabb lengyelországi kitörések egy része a fertőzött területen történt, ahol a járvány fenntartásában és házi sertésekbe történő behurcolásában a fertőzött vaddisznó állománynak és a felelőtlen állattartói magatartásnak együttes szerepe van. A Lengyelországban történtek ismét rámutatnak az illegális sertésforgalmazás szerepére a betegség terjedésében és a szállítások ellenőrzésének fontosságára a megakadályozása érdekében. Az olcsó, ismeretlen származású, dokumentáció nélküli állományokkal könnyen behurcolhatják az országba a járványt, ami komoly kockázatot jelent a hazai sertéságazat számára.

Az egyes tagállamokban előforduló afrikai sertéspestissel kapcsolatos járványügyi intézkedéseket a Bizottság 2014/709/EU végrehajtási határozata tartalmazza.

II. Ukrajna

Grúziában 2007-ben jelent meg a betegség, és innen Örményországba és Azerbajdzsánba, majd Oroszországon keresztül Fehéroroszország és Ukrajna területén is széles körben elterjedt.

Az afrikai sertéspestis vírusa 2012-ben jelent meg Ukrajna Zaporozhye régiójában. 2014 januárjában Luganszkmegyében két esetben vaddisznóban mutatták ki a vírust. Mindkét esetben valószínűsíthető, hogy a szomszédos fertőzött oroszországi területről menekültek át a beteg vaddisznók a fokozott vadászati nyomás hatására. 2014. évben Luganszk megyében összesen három esetben állapítottak meg afrikai sertéspestist vaddisznóban, egy esetben pedig házi sertésben. 2014-ben Csernyihiv megyében 3 kitörést állapítottak meg házi sertésben és 8 esetet vaddisznóban, Szumi megyében pedig egy esetet találtak vaddisznóban.

Ukrajnában 2015  augusztusában már 5 megyében volt jelen az afrikai sertéspestis: Rivnye, Kijev, Csernyihiv, Szumi, Zsitomir megyék voltak fertőzöttek. 2015 októberében Poltava, Odessza, Mikolajiv megyékben, majd novemberben Cserkaszi megyében is kimutatták a vírust házi sertés állományokban. 2016 márciusában Kirovográd megyében, májusban Hmelnickij megyében, júniusban pedig az ukrán-magyar határtól 260 kilométernyire, a Csernyivci területen is megállapították a betegséget. Legutóbb pedig 2016 augusztusában Voliny megye három településén állapítottak meg afrikai sertéspestist házi sertés állományokban. A betegség vaddisznóállományban való előfordulásáról kevés információ áll rendelkezésre, az sem kizárható, hogy a magyar határhoz közelebbi megyékben is már jelen van a kórokozó.

Az ukrán hatóságok rendszeresen jelentenek házi sertésben megállapított kitöréseket, melyek közül a legközelebbi hazánk keleti határától mintegy 230 kilométerre történt. A képet árnyalja, hogy meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre a betegség vaddisznókban való előfordulásáról Ukrajna területén, ugyanis az ukrán állategészségügyi szolgálat kevés vizsgálatot végez vaddisznókból. Így tehát az is elképzelhető, hogy a legközelebbi településnél, ahol házi sertésben állapítottak meg afrikai sertéspestist, a magyar határhoz jóval közelebb is találhatók fertőzött vaddisznóállományok.

Az ukrán állami laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján az Ukrajnában jelen lévő vírus ugyanaz, amely az Európai Unió balti tagállamaiban is megbetegedéseket okoz vaddisznókban és házi sertésekben. Az ukrán szakértők vizsgálatai alapján a megbetegedés lappangási ideje 3-7 nap.

Az ukrán hatóságok a házi sertésben megállapított afrikai sertéspestis kitörések esetén a járvány központjában és annak három kilométeres körzetében elrendelik a sertések leölését és a tetemek ártalmatlanítását, illetve a körzetben a rendőrség bevonásával tarják fenn az állatorvosi karantént. A vaddisznók vonatkozásában a vaddisznóállományának drasztikus csökkentése jelenthet megoldást.

Forrás: NÉBIH