Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy a helyreállítás költségei elkerülendőek legyenek. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is, akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

A műsorban Túri Ferenc, az Alföldvíz Zrt. divízióvezető helyettese a következőket javasolta a megelőzés érdekében:

Nagyon fontos a vízmérőaknák fagy ellenei védelme. Az akna tetejét be kell fedni fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül. Ezután be kell borítani a vízmérőaknát valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyaggal. Abban az esetben, ha a vízmérő aknában vagy fagyveszélyes helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Az udvari kifolyó fagyelleni védelmére is hangsúlyt kell fektetni. Ha az ingatlan udvarán kifolyó van, annak víztelenítő földalatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt el kell zárni. A földalatti csapot körülvevő védőcsövet pedig el kell látni eltávolítható, úgynevezett szigetelő dugóval. A csapszár és a védőcső közötti részt tömködje be szigetelőanyaggal oly módon, hogy tavasszal az kiszedhető legyen.

A házi vízhálózat víztelenítésére akkor van szükség, ha az ingatlanon nincs rendszeres vízfogyasztás vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy lehet megakadályozni teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának víztelenítését szakember végzi el.

 

RV