Óraállítás után vagyunk pár nappal, ilyenkor az időérzékünk könnyen cserbenhagy bennünket. Nem akkor fekszünk, nem akkor kelünk, nem akkor eszünk mint a korábbi napokban, és kell egy hét, amíg ezt az egy óra különbséget megszokja a szervezetünk. Ilyenkor különösen fontos, hogy jól kezdjük a napot. Egyébként orvosi kutatások az elmúlt években sokat foglalkoztak az óraállítás témájával, az eredmény pedig az, hogy talán gazdaságilag csakugyan hasznos, azonban a megspórolt összegeket felemészti az egészségügy, a miatta kialakuló depresszió, keringési zavarok és egyéb problémák miatt.

Kutatások szerinte a reggeli órákban vagyunk a legfogékonyabbak, a legaktívabbak, ilyenkor a legélesebb az elménk, de ahhoz, hogy mindez jól is működjön, „jól” kell ébrednünk. A tudósok pontokba foglalták, mire kellene odafigyelnünk, mit kellene elvégeznünk ahhoz, hogy több legyen az energiánk. Ezek közül az első tíz pontot néztük át a műsorban.

1. Több apró feladatot hagyunk el az idősporolás miatt, ezek azonban növelik a stressz szintünket, és az egész napunkra hatással vannak. Ilyen például a beágyazás, a szemétlevitel, a konyha rendbetétele, és egyéb apróságok, amik napközben egyrészt észrevétlenül is nyomasztanak, másrészt tovább halmozódnak estig. Végezzük el ezeket, hisz csak egy-két perc az egész, de máris jobban leszünk tőlük.

2. A testsúlyellenőrzést is érdemes minden reggel elvégezni. Ez egészségügyi szempontból is hasznos, hisz a súlyingadozás mindig jelez valamilyen problémát.

3. A testmozgás, reggeli torna se hiányozzon a nap első óráiból. Nem kell órákat kocognunk, elég 3 percig szökkenő mozgásokat végezni – a szökdécseléshez nem kell nagy hely. Javítja a keringésünket, emeli az oxigénszintet, tisztítja az orrmelléküregeket és még kreatívvá is tesz.

4. Ne a kávé legyen az első! Előtte mindenképpen igyunk meg egy pohár citromos vizet. A víz hidratál, a citrom vitamintartama jó hatással van a szervezetre, és lúgosít, frissít, csökkenti az éhségérzetet, segíti az emésztőrendszer munkáját.

5. Érdemes vitaminokat, nyomelemeket bevinni a reggeli órákban a szervezetünkbe – hogy milyen formában arról jelenleg is folyik a vita. Sokan támogatják a nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztását, de vannak olyan vitaminok és nyomelemek, amiket – különösen a téli hónapokban – csak táplálék kiegészítőkkel tudunk bevinni.

6. Ne feledkezzünk meg az étkezési naplóról. Érdemes vezetni egész nap, mert segít feltérképezni az egészséges illetve a rossz szokásainkat, segít egészséges célok kitűzésében, tudatosabban fogunk táplálkozni. Ne csak azt jegyezzük fel, hogy mit ettünk, hanem azt is, hogy mennyit. Ilyen táplálkozási naplót akár az okostelefonra letölthető applikációk között is találunk.

7. Nézzük át a napi feladatainkat, készítsünk tervet az elvégzendő feladatokról, állítsunk fel fontossági sorrendet, így estére biztosan mindennel végzünk majd. Persze ezt nem fontos leírni, elég ha kávézás közben átgondoljuk.

8. Engedjük be a napfényt a lakásunkba. A fénynek rendkívül fontos a szerepe a reggeli órákban, hisz a fény hatására kezd el csökkenni a melatonin a szervezetünkbe. Ez a hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. Ugyanilyen fontos az is, hogy este sötétítsünk be a nyugodta alvás érdekében, különösen, ha olyan helyen élünk, ahol az utcai lámpák a lakásokba is bevilágítanak.

9. Igyunk meg reggelire egy gyümölcsökből, zöldségekből álló koktélt. Egy pohárnyi ilyen turmix, ami tartalmaz joghurtot vagy tejet és valamilyen gabonafélét is tökéletes reggeli. Különösen a pirosbogyós gyümölcsök ajánlottak magas antioxidáns tartalmuk miatt.

10. Együnk is valamit, például gyümölcsöt, tojást, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményt. A magas rosttartalom segíti az emésztést, a szénhidrátokra pedig nagy szüksége van az agynak a napi munkájához.

A témának itt még közel sincs vége, természetesen folytatjuk még!

Kiskata