A megnyitó ünnepséget magyar népviseletbe bújt néptánc előadás előzte meg, amit hatalmas ovációval fogadott a közönség.

A bemutató után a rövid beszédek, köszönetnyilvánítások következtek. A sort Hégely Sándor, a fesztivál igazgatója kezdte. Beszéde előtt a színpadra szólította feleségét és lányát, akik nagyon sokat segítettek neki a peorgramok megszervezésében.

Ebben az évben 100-120 ezer emberre számítunk. Ha körbenézek, akkor azt látom, hogy jól végeztük a dolgunkat, hiszen rengetegen vannak itt. Aki csabai, arra kérem, hogy legyen nagyon jó vendéglátó, aki más városból érkezett erre a pár napra, legyen csabai ő is. Aki az itteni hangulatot át tudja venni tőlünk, az megérzi az igazi, jó vidéki disznóvágás hangulatát.” – mondta el köszöntő beszédében Hégely Sándor.

A rendezvényen megjelent Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke is, aki kiemelte, hogy a Béres Csepp és a tokaji aszú mellett immár 3 éve hungarikum a csabai kolbász is.

Az igazi nagy teljesítmény az az, ha sikerül megőrizni azt a hagyományt, értéket, amit apáink, nagyanyáink teremtettek meg. A Hungarikum Bizottság tagjaként javasolni fogom, hogy részesítsék elismerésben azokat a rendezvényeket, amik ilyen szinten megtartják a tradíciókat, és köztük javasolni fogom a Csabai Kolbászfesztivál elismerését is.” – hangott Lezsák Sándor beszédében.

Az évek alatt szokássá vált, hogy a fesztiválnak kineveznek egy kiemelt vendéget. Idén Gyulára esett a választás, ami a két város közti szoros együttműködés, partnerség és béke jelképe.

Sz.Viktor