A polgármesterasszony elmondta, hogy nagy útra lépett Geszt; olyan folyamat indult el, amelyben nagyon sokat vállalt a falu, de az út végén méltó helyére kerül a Tisza család öröksége. A faluba érkezett vendégek ünnepélyes keretek között elhelyezték az alapkövét a község új óvodájának, étkezőjének és tornatermének, majd Dr. Puskás Imre villáminterjút adott a Rádió7-nek.

A Tisza család kastélya lassan felébred több évtizedes Csipkerózsika álmából. A kastély épülete a sok hányattatás után is megőrizte vidéki, egyszerű nemesi kúria hangulatát, az Arany János számára épített tanítói ház áll és a falu temetőjében 33 Tisza családtag alussza örök álmát. A hatalmas kripta előtt a helyiek sokszor találnak még napjainkban is friss virágot. A27 hektáros hajdani park a Körös Maros Nemzeti Park gondozásában áll, helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Az ország kulturális térképén méltó helyre kerül Geszt, hiszen 2014. októberében megpattant a nyugvómag és a község önkormányzata eladta a Magyar Kormánynak 320 millió forintért a kastélyt, ahol patinás falak között ma még általános iskola működik.A döntés nagyon nehéz volt, de elhatároztuk, hogy megmentjük a kastélyt s a bevételekből új óvodát, étkezőt és tornatermet építünk, majd pályázunk egy teljesen új iskolára – mondta a projekt bemutatása során Fábián Zsuzsanna, Geszt község polgármesterasszonya.

Nem tudjuk, hogy mi lett volna akkor, ha nincs Trianon, ha nem vágják el Gesztet Nagyszalontától, ha minden másképpen alakul, de egy biztos, hogy nem lennénk akkor zsáktelepülés. A község mindig is bízott a Tiszákban s most annyi évtized után megint megsegít bennünket a kastély, hiszen vételárából el tudtuk indítani az építkezést. Reményeink szerint az új nevelési év már új épülettel várja a kicsiket és új épületben dolgozhatnak pedagógusaink is. A fejlődés a fiatalokat maradásra bírja, az idősebb korosztálynak pedig megnyugvást hoz, hiszen Geszten újra felcsillant a jövő reménysugara.

Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy bíztató jövő felé haladunk. A már-már méltatlan közutat, amely Nagygyantétól, Mezőgyánon át, Gesztig vezetett, teljesen felújítottuk. Fontos volt ez, hiszen a Debrecent és Gyulát összekötő távolsági buszjárat is ezen az útvonalon közlekedik. A környéken sokan élnek mezőgazdaságból – ma már biztonságosan lehet közlekedni, árut szállítani.

Mindezeken túl azonban ki kell emelni, hogy a Tisza családnak olyan történelmi hagyatéka van, amelyre nemhogy a község, a megye, hanem az egész ország büszke lehet. A család két miniszterelnököt adott az országnak. A beruházások elindultak és ütemesen folytatódnak, így a geszti emlékhely kialakításával az idelátogatók leróhatják majd tiszteletüket a Tiszák ősi nyughelyén, hamarosan megkezdődik a kastély felújítása, valamint az Arany János emlékház megmentése is napirenden van.
Gajda Róbert kormánymegbízott, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte, hogy Geszt történelmi jelentőségét soha sem vesztette el, bízik benne, hogy történelmi zarándokhelyé válik a falu. Néhai tanára, Ökrös tanár úr építő gondolataival adott erőt a falunak a munkában, aki gyerekként focimeccsen ezt kiabálta: „Geszt nem ereszt!”.

Dr. Kovács József,a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az egészségügyben orvosként eltöltött több évtized során megtapasztalta, milyen sok értékes ember terem meg ma is Geszten. Segíteni kell az időseket, segíteni kell azokat az embereket, akik úgy döntöttek, hogy itt maradnak Észak-Békésben. Fényt kell adni a fiataloknak, hogy van lehetőség, van út arra, hogy itt maradhassanak a falujukban, szüleik földjén. Ehhez azonban új bölcsőde, új óvoda, új iskola kell, hogy ne csak a gyerekek érezzék jól magukat, hanem tanárok, a pedagógusok és természetesen a szülők is. Élhető vidék iskola nélkül nem létezik.

Ezek a lépések, hogy növelik a megye turisztikai értéktárát, hogy új utak, tanintézmények épülnek, azt a lehetőséget rejtik magukban, hogy élhetőbbé válik a vidék.Az itt élőknek, akár mezőgazdaságból élnek, akár más foglalkozást választanak, nem kell lemondani semmiről, hiszen elérhetővé válik számukra mindaz a lehetőség, mint egy városlakónak.

Dr. Puskás Imrével, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkárával beszélgettem:

A Miniszterelnökség nagyon szerteágazó feladatokat vállalt fel, éppen az imént mondta, hogy miniszteri értekezletről jött el Gesztre. Kérem, mondjon néhány szót, hogy hangolódik össze a vidéki, a vidékért folyó munka egy ekkora intézményben?

Alapvetően nem egy szálon futnak a feladatok. Tőlünk integrált szemléletet várnak el sösszehangolva kell végeznünk a tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy az örökségvédelmi projekt;a Tisza kastély megmentése, összekapcsolódik más aktuális munkákkal, így a méltatlan állapotban lévő útszakaszt is sikerült felújítani. A vidéki élet, a vidéki munkahelyteremtés nem egyszerű feladat, de a mezőgazdaság mellett lehetőséget kell adni olyan munkahelyek kialakítására, amelyek köré számos szolgáltatást fel lehet építeni. Egy-egy program elindulása előtt minden oldalról elemzéseket végzünk és az államtitkárságok összehangoltan dolgoznak, sokszor többen egy-egy célért.

Az új épületek tervezésért felelős Zakariás András a bemutatón elmondta, hogy sokszor dolgoznak külföldön is, de ebben a projektben a magyar, és pontosítanék a Békés megyei közigazgatás még az osztrák szomszédoknál is gyorsabb volt.

Hogyan fogadta ezt, hogyan értékeli?

Nagyon örülünk annak, hogy a versenyszféra ilyen véleménnyel nyilatkozott ebben a projektben. A közigazgatás átszervezése során a bürokrácia csökkentésében elkötelezett a kormány, s ha ebben a projektben volt, vagy van olyan elem, amely bevezethető az ország más megyéibe, járásaiba, meg fogjuk vizsgálni és alkalmazni fogjuk.

Ön sokat utazik, van rálátása az ország más régióira is. Milyen érzése volt, amikor ideutazott?

Azt gondolom, hogy Geszt községe nagy változások előtt áll. Elindult egy olyan folyamat, amelynek a végét szinte lehetetlen megjósolni. Dr. Kovács József képviselő úrral beszélgettünk az imént: az út, amely összeköti a falvakat,jóformán 95%-os és hamarosan átadásra kerül. A falu dísze lesz a Tisza kastély, a park, a Tiszák kriptája és minden bizonnyal a falu is örömét fogja lelni az új óvodában, bölcsődében és a jövőbeni iskolában is. Dunántúlon sikerült a látványosság mellé komoly vendéglátást felépíteni. Ebben biztosan fejlődni kell és el kell érni, hogy visszatérjenek a vendégek. Meg kell találni, mik azok a helyi különlegességek, amelyekért visszatérnek a vendégek. Itt 80-120 éves tölgyerdők vannak, természeti értékek, halas tavak, védett és fokozottan védett madarak, virágok. Túrák, megfigyelések, horgászat: minden olyan programot, amit a Dunántúlon például sikeres, ide is el lehet hozni.
Ezzel a mezőgazdaság mellett újabb és újabb munkalehetőségek születhetnek meg, túl a történelmi látogatóközpont adottságai mellett.

Írta és fényképezte: Szilágyi Bay Péter