Tíz “űrkapszulát” dobtak piacra Hongkong egyik nyugati kerületében, ahol a szerencsés bérlők  2,2 négyzetméteres koporsókban alhatnak mindössze havi 230 ezer forintnak megfelelő összegért – írja a BBC.

Tíz kapszula a 90 négyzetméteres lakásban

Az első hirdetés vasárnap jelent meg: egy Wang nevű férfi kis kapszuláit hirdette az interneten, melyekbe olyan világítást szerelt, hogy az ott alvó úgy érezze, valóban egy űrutazáson vesz részt. Mint a kapszula-hotelekben.

Az ingatlanpiaci portálon megpróbálták hangsúlyozni a luxuskoporsó előnyeit: a kapszulákba televíziót és légkondit is szereltek, a tökéletes alvás élményét pedig egy memóriamatrac biztosítja.

A BBC megkereste a férfi feleségét, aki elmondta, hogy mind a tíz kapszulát 90 négyzetméteres lakásukban alakították ki, és nem nyerészkedni akarnak velük, csupán a bérleti költségeiket próbálják csökkenteni (A BBC utánajárt, és a 10 kapszula kiadásával a 90 négyzetméteres lakás bérleti költségének több mint kétszeresét fogják behajtani az új lakóktól, tehát egyértelműen nyerészkedésről van szó). A házaspár a konyhájukat és a mosdójukat együtt fogják használni a tíz bérlővel.

A tíz kapszula beépítése jogi problémákat sem fog okozni, hiszen csak akkor kell kérvényt benyújtani, ha a lakásban élők száma meghaladja a tizenkettőt.

Koporsóban aludni

A megosztott lakások és a ketreccel elválasztott lakóterek nem számítanak újdonságnak a túlzsúfolt városban. Az űrkapszulák ötletére azonban súlyos kritikák érkeztek.

A dühös helyiek úgy gondolják, hogy ezek a kis hálófülkék nem űrkapszulákra, hanem koporsókra hasonlítanak. Mások nagyított kutyaháznak nevezték el a világító hálófülkéket, a bérleti árat meghallva pedig elképedtek.

A lakók szerint az egyre drágább lakások problémáját nem ilyen koporsókkal kellene megoldani, hanem állami beavatkozásra, állami lakások építésére lenne szükség.

Forrás: hirado.hu