A 110 igen és 23 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály szerint az elítéltek korábbinál szélesebb körét vonják be a reintegrációs őrizetbe és hosszabb lehet az ott tölthető idő, ami hozzájárul a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek telítettségének részbeni enyhítéséhez.

Új elem a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz, amit a bv-intézet parancsnokánál lehet tenni. Amennyiben alapvető jogokat sértő elhelyezési körülményeket tapasztalnak, akkor például más zárkába helyezhetik át az elítéltet, vagy több szabad levegőn tartózkodást engedélyezhetnek neki, illetve megnövelhetik az egyes kapcsolattartási formák gyakoriságát vagy hosszát. A változtatás megnyitja a lehetőséget az elítélt átszállítására egy másik intézetbe.

Az új szabályozás bevezet egy új kártalanítási eljárást is, amely arányban áll a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti jogsérelemmel. A pénzbeli kártalanítás mértékét a büntetés-végrehajtási bíró határozza meg.

A módosítás egyúttal felszámolja a különbséget az anyák és gyermekeik együttes elhelyezésében, vagyis a büntetés-végrehajtási intézetek anya-gyermek részlegén – egy speciális eljárás bevezetése révén – azokat a gyermekeket is elhelyezhetik, akik a büntetés végrehajtása előtt születtek. Az eddigi szabályozás ezt csak a végrehajtás során megszületett gyermekek esetében tette lehetővé.

Az elhelyezési körülményekkel összefüggő módosítások 2017. január 1-jén, az anya és gyermeke együttes elhelyezésére vonatkozó passzusok pedig egy évvel később lépnek hatályba.

Forrás: hirado.hu