Návay Lajos polgári értékrendje teszi érdemessé, hogy makói köztéren helyezzék el a róla mintázott szobrot. A dualizmus méltatlanul elfeledett politikusa több kérdést is zászlajára tűzött. Ide tartozik a munkáskérdés, a közigazgatás megreformálása és a legfőbb, amely egész életén át végighúzódott, az általos, egyenlő és titkos választójogért folytatott harc.

Návay szobrának az újraállítása Halász Tamás fejében született meg még 2014 márciusában. Az akkori városvezetés ebben nem volt partner, így nem történt semmi. Az új önkormányzat azonban a kezdeményezés mellé állt és a testület döntése alapján 2015-öt Návay-emlékévvé nyilvánították, valamint létrehozták a Návay-bizottságot.

A makói Széchenyi téren, pontosabban a városháza előtt lévő parkban, a már álló Kossuth-szobor szomszédságába kerül az új Návay-szoborcsoport. Az emlékmű 1:10 arányú makettjét a napokban zsűrizte le a szakemberekből álló bizottság és fogadta el a terveket. Szentgyörgyi István eredeti, 1935-ös alkotásának tervei alapján Kiss Jenő Ferenc és Győrfi Lajos szobrászművészek fogják elkészíteni. Az szoborcsoport adatai: hosszúsága 10,8 méter, magassága 5,6 méter, a félköríves rész legnagyobb sugárrésze, mélysége 7,6 méter. A szoborcsoportot 1945-ben ledöntötték. A főalak eltűnt, viszont a két mellékalak most is látható a városháza bejáratánál. A helyreállítás után ezek kerülnek vissza Návay Lajos mellé. A makói önkormányzatnak mindössze közel 8 millió forintot kell biztosítania a költségekhez, ugyanis a magyar kormány 70 millió forinttal járul hozzá. Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően pedig a Miniszterelnökség a még szükséges 30 milliót biztosítja. A Návay-szoborcsoportot október 28-án, pénteken avatják 10 órakor.

ÉR.