A magyarcsanádi református általános iskola tornaterme adott otthont pénteken a községi 1956-os ünnepségnek. Az intézmény felső tagozatosai műsorral is készültek erre az alkalomra. A lányok nemzeti színű szalagokkal, valamint piros, fehér és zöld kendőkkel táncoltak. Természetesen a próza és az ének sem hiányozhatott a repertoárból.

A hatvan esztendővel ezelőtti történéseket egy jelenet során úgy mutatták be, mintha egy tévéhíradón keresztül peregtek volna a kisebb események. A gyerekek igazán jól szemléltették, mit is élhettek át akkoriban a fiatalok és a felnőttek egyaránt. A jelenetsorból még a forradalom leverése utáni megtorlások egy részét is felidézték.

– A hozzám hasonló korú emberek még nem olvashattak szinte semmit 1956-ról, s ha mégis, akkor ellenforradalomként állította be a kommunista rezsim azt az időszakot – emelte ki beszédében Farkas Jánor. A polgármester hozzátette: az idősebb generáció pedig át is élhette az akkori eseményeket. – Ezért nekünk már szinte más dolgunk nincs is 1956-tal kapcsolatban, mint a szellemiségét ápolni és folyamatosan továbbadni az elkövetkezendő korosztályok számára – foglalta össze Farkas János.

Az emlékezés ápolása mellett az is nagyon fontos feladat – tért ki rá a polgármester – nem szabad megengedni, hogy még egyszer olyan rendszer legyen Magyarországon, mely így sárba tiporta a demokráciát, a nemzetet, mint az akkori rezsim. – A jól kiépített besúgóhálózatnak köszönhetően elérték egykoron, hogy szinte senki sem bízhatott meg senkiben, nem lehetett tudni, ki jelent épp rólam, a szomszéd vagy valamelyik rokonom – vélekedett Farkas János.

Munkatársunktól. K.