„Faragó Katalin hívott meg, aki a Yumeiho japán masszázstechnikát végzi itt Hódmezővásárhelyen, ő szervezte a japán napokat Hódmezővásárhelyre, és tudta, hogy az egyetemi tanulmányaim miatt sok időt töltöttem Japánban, és az előadásommal színesíteni kívánom ezt a programot.” – fogalmazott Dr. Márkus Gábor, az Eurázsiai Kulturális Központ elnöke, az Eszprerantó Világszövetség magyarországi képviselője.

Az alkalmon szóba került a japán gazdasági helyzet, ugyanis egy vesztes háború után az ország 1968-ra a világ második legfejlettebb gazdaságát tudta felmutatni. A másik fontos dolog a japán oktatás, ahogy kicsi koruktól nevelik a japán gyerekeket arra, hogy lojálisak legyenek a vezetéshez, és későbbiekben a munkahelyükhöz. Az előadás egyúttal egy könyvbemutató is, ugyanis az előadó erről a témáról szám szerint tíz-tizenöt könyvet is írt.

„A Japánban töltött évek során azt tapasztaltam, hogy leginkább a pozitív életszemléletben és a lojális hozzáállásban térnek el a japánok a magyaroktól. Elkötelezettségben sokkal erősebbek a japánok, legyen szó családról, vagy munkahelyről. A művészetekhez való hozzáállás is fontos az ő életükben, a cseresznyevirágzás, amit japánul szakurának neveznek egy össznépi ünnep az országban. – osztotta meg véleményét az előadó.

Dr. Márkus Gábor nemrég tért haza Japánból, de hamarosan Kínába fog utazni, ahol az Ázsiai Nemzetközi Konferencián fog előadásokat tartani.

sk