A Magyar Katolikus Rádió még 2004-ben jött létre. Az egyház akkor azzal a szándékkal hozta létre, hogy a társadalmi tanítást segítse. Közszolgálati tartalmat és műsort hozzon létre, amely úgy mutatja be az emberek életét és a világot, ahogy az egyház tekint a fontos dolgokra.

Az első években a rádió középhullámon volt elérhető országosan, de a Kárpát-medencében is. Ennek fenntartása azonban nagy költségeket emésztett fel, így 2011-ben úgy döntöttek, hogy URH frekvenciára hangolják a Magyar Katolikus Rádiót.

„Technikai szempontból ez nagy nehézséget és törést jelentett. Sokan úgy érezték, hogy elvettek tőlük valamit, amit az egyház biztosítani tudott. Viszont akkor ezt a lépést meg kellett tenni. Most azonban kezdjük utolérni magunkat, újabb frekvenciákhoz jutunk és előbb-utóbb visszajutunk a régi szintre.” – mondta el Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Október 19-én jubileumi pillanathoz érkezett a Magyar Katolikus Rádió, hiszen Orosházán a 20. frekvenciát indíthatták el. Ezzel a rádió vételkörzetében élők száma elérhet a 4 millió főt.

Az új frekvencián is a már megszokott szellemiségben készülnek a műsorok. Erről Szikora József főszerkesztő a következőképpen nyilatkozott a szerdai sajtótájékoztatón.

„Az emberi élet teljességére kívánunk reagálni. Minden műfajban, ami a rádiós hagyományban benne van, de az újabbakat is igyekszünk csinálni, hogy lépést tartsunk a korral. A nap rövid imádsággal és szent misével indul, majd reggeli napköszöntő zenés műsorunk következik érdekességekkel, fontos tudnivalókkal. Különféle magazinműsoraink, kulturális programajánlóink is vannak, de irodalmi adaptációk, regényfeldolgozások és színes közéleti beszélgetések is színesítik a műsorstruktúrát. Délben a Vatikán Rádió adása is megszólal. Az esti időszakban pedig gondolkodóbb, töprengőbb a műsor.”

A főszerkesztő kiemelte az esi Rózsafüzér imádságot, amely ugyan a pesti stúdióban történik mégis vannak, akik kár 100 kilométerről is elutaznak, hogy a stúdióban mondhassák el az imát.

A helyi frekvenciákon, így Orosházán is, a helyi információk, történések is fontos szerepet kapnak. A helyi hírösszefoglaló az új frekvencián 16:55-től hallható.

Kiss-Rigó László hozzátette, hogy a Magyar Katolikus Rádió nem csak a gyakorló vallásos emberek számára készít műsort, hanem mindenki számára, aki a keresztény értékrend iránt érdeklődik. A cél az elmúlt 12 évben is változatlan. Segíteni a hallgatók társadalmi, kulturális és lelki informálódását, gyarapodását, identitásának alakulását és megerősödését.

Dr. Radetzky András vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a hálózat további bővítése is a tervek között szerepel. Annál is inkább, mert az eddigi 20 frekvencia javarésze Nyugat-Magyarországoson, illetve a Duna-Tisza közén található. A frekvencia azonban korlátozott állami erőforrás, de a Magyar Katolikus Rádió figyeli a pályázatokat és ahol van lehetőség a közösségi médiaszolgáltatásra ott pályáznak is.

„Így jutottunk el Orosházára is. Ez a hely pedig kiváló indulópont ahhoz, hogy a teljes egészében ellátatlan Dél-alföldi régióban központi frekvencia legyen, de szeretnénk a jövőben további frekvenciákra is pályázni.” – beszélt a tervekről a vezérigazgató-helyettes.

Az október 19-én indult új frekvencia hallgatására Orosházán és a város 20-30 kilométeres vonzáskörzetében van lehetőség a 88,6 MHz-en.

szcs