A művész kapcsolata a várossal 2014-ig vezet vissza minket, amikor is a makói Téli Tárlaton kiállított egyik műve (amelynek címe Naptánc volt) elnyerte a fődíjat.

Az idei évre pedig felkérték V. Nagy Nándort, hogy rendezzen be egy egyéni tárlatot. A szobrász-restaurátor-képzőművész mindezt a naptánc, vagyis az ősi felnőtté avatási rítusok tematikája köré szervezte.

„Műveimben aktualizálni próbálom ezt a kérdést. A munkáknak a zöme is 21. századi, bár egy archetípus jellemzi őket. Egy olyan rítusról, egy olyan ünnepről szól ez a tárlat, amellyel az ember felnőtté válik, és felelőssé válik mások iránt” – fogalmazta meg a művész, aki azt is hozzátette, hogy nagy öröm számára, hogy Makón állíthat ki, hiszen itt egyelőre kevésbé ismertek az alkotásai, minden az újdonság erejével hat, és nagyon érdeklődőek a munkája iránt.

A tárlatot Toldi János képviselő nyitotta meg, míg Feledy Balázs művészeti író méltatta.

„Egy ősi anyagot, az agyagot használja V. Nagy Nándor leginkább a szobraihoz, amelyek kortárs, modern alkotások. Ehhez jön még hozzá a tökéletes anyaghasználat, illetve mintázási készség. A formák és a felületek furcsán archaizálók, kicsit olyanok, mintha pszeudoleletek lennének.” – értelmezte a műveket Feledy Balázs.

A Hagymaházban kiállított grafikák és szobrok nagy része utóbbi két hónap termése. Az így összeállt anyagot a művész a tervek szerint több városba szeretné bemutatni. A megnyitón Heigl László (bőgő) és Nagy Lídia (próza) közreműködtek.

A kiállítás november 9-ig látogatható.

ÉR.