A pályázók kilenctizede eközben nem megfelelő dokumentumokat ad be, ezért a mostani pályázati rendszerben már lehetőség van hiánypótlás benyújtására, erről minden esetben értesítik a gazdákat.Lázár János a kifizetésekkel kapcsolatosan arról is beszélt, hogy az egyszerűsítés és a bürokráciacsökkentés volt a célja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezésének, kifizető ügynökségi feladatait hamarosan a Magyar Államkincstár veszi át – közölte Budapest.

Jelen állás szerint már 3500-4000 milliárd forint között van a kötelezettségvállalás a 2017-es évre, decemberig szeretnék elérni az 5000 milliárd forintot, ebből 2017-ben 2500 milliárd forint kifizetése a cél – mondta Lázár János.

A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a bizottság ülésén elmondta: a Vidékfejlesztési program pályázatai egyszerre szolgálják a kis- és közepes családi gazdaságok megerősítését, a vidéki munkahely-teremtést, valamint a kis- és közepes birtokok, illetve a nagybirtokok közötti 80-20 százalékos arány kialakítását.

Kis Miklós Zsolt kifejtette: programban mintegy 1300 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, 68 pályázati jogcímet kívánnak meghirdetni. Ebből eddig 38 jogcímen összesen 942,5 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki. Eddig 476 milliárd forint értékű pályázatot zártak le, illetve függesztettek fel, ebből a két legjelentősebb az öko-, illetve az agrárkörnyezet-gazdálkodáshoz kapcsolódik, amelyre 253 milliárd forint fordítható.

A pályázatok iránt nagy az érdeklődés – mondta, amit az is bizonyít, hogy az igénylések gyakran túllépik a lehetőségeket. Ilyen volt a kertészek munkáját támogató, összesen 66 milliárd forintos pályázat, ahol az igény meghaladta a 70 milliárd forintot. A településképet meghatározó épületek felújítását szolgáló 27 milliárd forintos keretösszegre is 76 milliárd forintnyi igény érkezett.

Annak érdekében, hogy a jogos igényeket ki lehessen elégíteni – amikor erre lehetőség van – többletforrásokat is bevonnak. Így több mint 20 milliárd forint pluszpénz jut a környezetgazdálkodás és 15 milliárd pluszpénz a kertészeti ágazat pályázataira.

Az államtitkár elmondta, a gazdálkodókat a sikeres pályázás érdekében a hiánypótlásra is figyelmeztetik, ami azért fontos, mert a pályázók kilenctizede nem megfelelő dokumentumokat ad be.

Lázár János a kifizetésekről elmondta: az egyszerűsítés és a bürokráciacsökkentés volt a célja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezésének. Az a célszerű ugyanis, hogyha egy országban egy kifizető ügynökség van.

Kiss Miklós Zsolt hozzátette: a gazdák nyugodtak lehetnek, ügyeiket az átszervezése után ugyanazok az emberek, ugyanolyan pontosan intézik akkor is, amikor a Magyar Államkincstár veszi át kifizető ügynökség feladatait.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára az átalakítás technikai részletei ismertetve elmondta, a második szakaszban tartanak, az egész folyamat a harmadik szakasz, az államkincstár akkreditációjával zárul le.

Forrás: Miniszterelnökség