Az Újraélesztés Nemzetközi Világszövetsége negyedik alkalommal rendezte meg az Újraélesztés Nemzetközi Világnapját. Ezen a napon arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a laikusok kezében lévő újraélesztési készség mennyire fontos a túlélés és az újraélesztés sikeressége szempontjából.

Fontos, hogy az ellátást végző mentőszolgálat szakemberei eszközökkel és gyógyszerekkel hogyan, és mikor érkeznek a helyszínre, valamint milyen tevékenységet végeznek. Az emberi szervezet működésének sajátosságából adódóan a mentők kiérkezéséig nagyon fontos, hogy bárki által megkezdődjön egy hatékony mellkaskompresszió, szívmasszázs.

Ennek az a lényege, hogy a vért mozgásba hozza, eljuttassa a szervekig. Ilyenkor bizonyítottan rendelkezik még a vér annyi oxigén tartalékkal, amennyi elegendő a túléléshez, illetve addig az időpontig, amíg a szakemberek elvégzik a szükséges beavatkozást.

Vasárnap a Hódmezővásárhelyi Mentőállomás is csatlakozott világnaphoz. A nyílt napon bárki kipróbálhatta és elsajátíthatta az újraélesztés technikáit. Megtanulhatták a légzés újraindításának, illetve a hatékony mellkaskompresszió biztos készségét.

Sajnos az európai országokhoz képest el vagyunk maradva. Az átlag magyar emberek tekintetében alacsony az a százalék, aki egy adott helyzetben megkezdi az újraélesztést. A gyerekeket már fiatal korukban rá kell nevelni egy ilyen készségre, a segíteni akarást bele kell nevelni a gondolkodásukba.” – mondta el Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Csongrád megyei vezető mentőtisztje.

A mentőtiszt hozzátette, hogy a mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben kezdik el a segítségnyújtást. Ennek általában az a gátja, hogy nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amik életeket menthetnek. Ilyen esetekben mentőhíváskor a mai technikának köszönhetően a mentésirányítók telefonon keresztül mondják el és segítik az elsősegélynyújtót.

Sokan félnek attól, hogy ártanak a sérültnek. Egy olyan embernek viszont, akinél a légzés és a keringés leállt és a klinikai halál állapotába került, rontani nagyon nem lehet. A legnagyobb rossz ilyenkor az, ha semmit sem teszünk.

Sajnos Magyarországon nagyon kevés formában zajlik szervezett, minőségi oktatás. Egyedül a Vöröskereszt szervez ilyen tanfolyamokat, valamint a gépjárművezető képzésbe van beépítve az újraélesztéshez kapcsolódó tananyag.

Kovács Károly, állomásvezető mentőtiszttől megtudtuk, hogy az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján, Hódmezővásárhelyen két sikeres újraélesztés is történt.

A helyszínen a laikusok megkezdték a mellkaskompressziót, így a mentők kiérkezéséig megadták az esélyt a sérültnek a túlélésre. Az ilyen jellegű segítségnyújtással nem csak a mentők munkáját segítik, hanem a bajban lévő életben maradási esélyeit is növelik. A klinikai halál állapotába került személy túlélési esélye percenként 10 százalékkal csökken, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tegye meg a tőle telhető legtöbbet a mentők kiérkezéséig.” – nyilatkozta Kovács Károly.

 

Sz.Viktor