Közel negyven sorszámot osztottak ki csütörtökön Farkas Éva Erzsébet makói polgármester fogadóóráján. Az érkezők fele a már szokásos témában, vagyis különféle lakhatási gondok miatt kért segítséget. Emellett szociális segélyek, tűzifa-támogatási kérelem, ingatkanértékesítés ügyében fordultak a város első emberéhez.

A városházi iroda előtti folyosón várakozóknak nem mindennapi élményben lehetett részük. Ugyanis citeraszó kísérte a várakozásukat. Egy fiatalember hangolta, illetve játszott egy szép hangszeren. A lába előtt egy faládában pedig egy másik citera pihent. Kiderült, hogy Farkas Éva Erzsébetnek szeretné megmutatni mind a két zeneszerszámot és ha lehet, akkor meg is szólaltatná őket.

Az ifjú citerást Fodor Józsefnek hívják. – Most készülök családot alapítani a városban, a saját házamat javítgatom, mesterségemet tekintve fémipari szakember vagyok, gyártástechnológiai technikusként dolgozom egy makói cégnél – árulta el magáról a 25 esztendős fiatalember. Két dolog miatt jött el citerákkal a csütörtöki fogadóórára. Az egyik, hogy szívesen játszana a különféle városi rendezvényeken, másrészt pedig feltalált és el is készített egy különleges hangszert, melynek a szabadalmaztatásához kérte Farkas Éva Erzsébet támogatását.

A fiatalember egykoron a Maros Táncegyüttesben kedvelte meg a néptánc mellett a népzenét is. – Egy sportbaleset miatt abba kellett hagynom a táncot is, hobbi szinten már korábban is csináltam fapipákat, így bennem volt a fafaragás, egy hódmezővásárhelyi ősi hangszereket bemutató kiállításon láttam meg először élőben a citerát, rögtön beleszerettem és elhatároztam, én is ilyeneket akarok előállítani, így kezdődött az egész – tudtuk meg Józseftől. Hogy pontosan miért is egyedülálló az a citera, amit szabadalmaztatni szeretne, azt Fodor Józseftől itt hallja:

##audio:3291##

Munkatársunktól. K.