A rendezvényen Varga Árpád Zsolt rendező dokumentumfilmjét mutatták be, amely a XII. Göcsej Filmszemlén elhozta a harmadik helyezést. A mintegy 50 perces alkotás a Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes fél évszázados múltját mutatja be. A tánccsoportot az ’56-os forradalom idején elmenekült magyarok alapították. Lenyűgöző történetük sosem látott archív felvételeken, fotókon és 22 sajtátkészítésű interjún keresztül elevenedik meg a nézők előtt.

Varga Árpád Zsolt az 50 éves fennállás emlékére készítette el alkotását. Az interjúk egy része Magyarországon készült, a Los Angelesben, Amerikában élő szereplőkkel viszont nem egyszer az interneten keresztül vették fel az anyagokat. A dokumentumfilm Los Angeles-i bemutatása – a Kárpátok egykori és jelenlegi tagjai előtt – várhatóan februárban lesz.

A hétfői rendezvényen az alkotóval és a két vendéggel, Czene Ferenc 1956-os forradalmárral és a Los Angeles-i Anna Lynn Reeves-zel Szalkai László címzetes igazgató és Pataki Béla nevelőtanár beszélgetett.

Czene Ferenc a forradalomban való részvétele miatt kényszerült menekülni az országból. Hatvan évig élt Los Angelesben, majd hazatért, és azóta hat hónapot itthon, hat hónapot Amerikában tölt. Általa vált a nézőközönség soraiban helyet foglaló fiatalok számára tapinthatóvá a történelem.

Anna Lynn Reeves filmkritikusként és Los Angeles-i magyarként értékelte a filmet.

A filmvetítős beszélgetést követően a kollégium Teabárjának keretében táncház valósult meg a Kankalin néptáncegyüttessel. A zenét a szegedi Kender zenekar szolgáltatta.

ÉR.