Az eddigi gazdálkodási év helyett a következő időszaktól kezdve naptári évre vonatkozóan kell a nitrát jelentést elkészíteni. Emiatt a 2016. évről szóló jelentésben a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell az adatlapot kitölteni. Az adatlapok elektronikus, ügyfélkapun keresztül történő beküldésére 2017. január 1. és március 31. között lesz majd lehetőség. A korábbi évekhez képest a nyomtatvány adattartalma is megváltozik.

Az adatszolgáltatók köre (nitrátérzékeny területen gazdálkodók és a háztartási igényt meghaladó mértékben állatállománnyal rendelkezők), valamint az elektronikus benyújtás módja nem változik. A NÉBIH kéri az érintetteket, ügyeljenek rá, hogy az aktuális adatlapon készítsék el jelentésüket. Az adatlap, valamint a kitöltésre és benyújtásra vonatkozó információk a http://anyk.nebih.gov.hu oldalon érhetőek el.

Kapcsolódó jogszabály:

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

Forrás:NÉBIH