A roncsderbik sajátságos világa gyorsan magával ragadja és szinte megszállottá teszi az embert. Apátfalván már régi hagyománya van ennek a technikai sportágnak. A község határában egy kiváló pálya is működik, mely esztendőről esztendőre csábítja ide a vasak szerelmeseit. Most erről az érdekes, benzingőzös milliőről készült egy film.

Tisza Pétert már régóta elvarázsolta és magával ragadta ez a közeg. – Az idei szezon az utolsó futamtól függött, mivel hárman is azért küzdöttünk, hogy végül megnyerjük a bajnokságot, sajnos, az autóm ebbe közbeszólt, mert nem bírta, így végül a harmadik lettem, annak viszont örültem, hogy még is csak egy apátfalvi állhatott a dobogó legfelső fokára, igaz, nem én, hanem Gabnai Győző – fogalmazott Tisza Péter. Az ő fejéből pattant ki az az ötlet, hogy egy klippet kellene forgatni a gyorsasági roncsderbizésről.

Az apátfalvi versenyző ezért felkereste Kucsora Istvánt, hogy készítsenek egy kisfilmet. – Még az elején egy egyszerű technikai összefoglalónak indult az egész, Péter autójának az elejére és a hátuljára is erősítettünk egy-egy kamarát, hogy azokat a pillanatokat is megörökíthessük, melyeket a közönség amúgy sohasem láthat – vette át a szót Kucsora István. A rendező, a vágó, vagyis a film atya azonban úgy határozott, ennek jóval többnek kell lennie, mint egy néhány perces műnek, így végül megszületett a közel 2 órás mozifilm.

A mű előkészítésében és a végső megvalósításában összesen tizenhárman vettek részt. Erről a kemény, férfias sportágról szóló filmhez természetesen megfelelő zenét kellett választani. Így került a képbe az Ossián együttes. Az idén a hamincadik születésnapját ünneplő banda dalait válogatták össze. A nóták szerzői, Paksi Endre ebbe boldogan egyezett bele, így lett ossiános hangzású a Rozsdalovagok című film.

Munkatársunktól. K.