A Vitkay Vetélkedőt hagyományosan minden évben a szerbiai Torontálvásárhelyen rendezik meg. Az idén 21. alkalommal szervezték meg a Vitkay Gyula vajdasági nótaszerzőről elnevezett fesztivált, ami olyan önazonosság-tudatot fejlesztő zenei rendezvény, amely a vajdasági magyarság zenei kultúrájának minőségibbé tételét szolgálja. A fesztivál különlegessége, hogy a fellépők nem csak a már ismert nótákat éneklik, hanem új szerzeményeiket is előadják.

A rendezvény célja így kettős: az első, hogy ösztönözze az alkotókat új magyar nóták szerzésére, a másik pedig, hogy biztosítsa az énekes-utánpótlást – fogalmazta meg a hódmezővásárhelyi gálaesten Bába Lúcia, a fesztiválbizottság elnöke.

A megjelenteket Almási István polgármester köszöntötte, aki a nézők tekintélyes létszáma alapján kijelenthette, a hagyományok ápolása töretlen népszerűségnek örvend. Illetve kifejezte abbéli reményét, hogy a két Vásárhely közötti testvérkapcsolat továbbra is gyümölcsöző lesz.

Az est folyamán felcsendültek a legismertebb magyarnóták. A nyitányban a névadó Megfordítom a kocsim rúdját kezdetű szerzeményét a dédunoka, Vitkay Kucsera Ágota adta elő.

ÉR.