Nem mindennapi hangversenyt adott vasárnap este a Hagymaházban Rákász Gergely. A győri születésű koncertorgonista elsősorban Mozartot keltette életre a makói közönsége előtt. A híres osztrák zeneszerzőn kívül Liszt és Bach dallamok is felcsendültek. A fiatal orgonista koncertjein nem csupán játszik, hanem beszélget a hallgatóságával, röviden – főként az érdekességekre kihegyezve – mutatja be az adott zeneszerzőt. Ez a Maros-parti városban sem volt másképp.

– A koncertjeim okkal olyanok, amilyenek, mivel ezzel a sajátságos formájával abban bízom, hogy olyanokhoz is eljut a klasszikus zene, akikhez amúgy nem – mondta a makói koncert előtt a hagymaházi öltözőjében Rákász Gergely. Alapból azok jönnek el ilyen hangversenyekre, akik kórusban énekeltek vagy csellóórákra jártak, egyszóval – ahogy kifejtette a fiatal koncertorgonista – akik ugyan úgy el lettek rontva a komolyzenével, mint ő. – Őket nem kell meggyőzni, mert ott vannak, de rajtuk kívül rengeteg olyan ember van még, akik nyitottak a szépre, s nekik kell bebizonyítani, hogy ez olyan klasszikus érték, mint például Rómában a Colosseum, ezért igyekszem beszéddel és képi látvánnyal is színesíteni a programot – folytatta Rákász Gergely.

Ennek a látványnak a részét képezte az az óriási kivetítő, melynek nagyobbik részén a nézőtérről is jól lehetett látni, hogyan is használja a billentyűket a művész, de egy kisebb képen viszont a lábpedálok használatát hozta közelebb a modern technika. – Szerencsére már több helyszínen is volt alkalmam megcsodálni Rákász Gergely orgonajátékát, korábban annyira nem rajongtam Bachért vagy Mozartért, de most már nem csak nekem tetszik, hanem a lányomat is sikerült rávennem, hogy elkísérjen erre a koncertre – jegyezte meg a Hagymaház kávézójában a kezdésre várva Menyhért Ildikó.

– Az ember számára evidens, hogy táplálja a testét, a klasszikus értékekkel, mint a komolyzenével pedig a lelkét táplálja, ezért törekszem a nyitottabb hangversenykre, ezért beszélek a zeneszerzőkről, mivel művészként hiszek abban az utópiában, hogy talán jobb lesz ennek következtében a világunk – reménykedett a koncertorgonista. Hogyan lehet eljutni az egyszerű ketchupos tésztától a klasszikus zenéig, azt Rákász Gergelytől itt hallja:

##audio:3285##

Munkatársunktól. K.